Många envisas med det svenska systemet med 4:or och 6:or när drinkar ska blandas. Jag menar emellertid att för att få den perfekta Mojiton bör endast 3 cl rom användas. Nästan oavsett glasstorlek. Det låter kanske märkligt men prova så får du se! Ofta tenderar bartenders att muddla myntan alldeles för hårt vilket gör att den släpper ut bl.a. klorofyll som kan göra Mojiton bitter. Detta menar bland annat den kände mixologen Chris McMillian på Bar Uncommon i New Orleans. Han hävdar att det inte är ett bevis på hur duktig bartender man är bara för att man kan muddla på ett snyggt sätt. Nej, för att myntan skall harmoniera perfekt med övriga ingredienser krävs ömsint hantering. Muddla myntan försiktigt, bladen skall absolut inte pulvriseras. Jag tar även upp detta i mitt recept på Mint Julep. Se för övrigt receptet på Mint Julep för mer information om krossad is. Se också http://www.imbibemagazine.com/Q-A-with-Bartender-Chris-McMillian angående hur man muddlar myntan. Det finns många sorters mynta men jag anser att grönmynta (lat. mentha spicata) blir godast i receptet. Det är också den sorten som de oftast säljer i livsmedelsbutiken. Vad gäller vilken sorts rom som man ska använda så är det en smaksak men jag tycker att Bacardi Superior blir bäst
Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.
Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av
Matklubben som du hittar här.
Smakade Mojito för första gången i höstas, är inte förtjust i alkohol förrän Bacardi kom med sina goda smaker.Men det var det godaste jag någonsin druckit,hoppas detta recept är det rätta.
Ja enligt mig så är 3 cl perfekt och gör att det knappt smakar alkohol, fast man ändå får med romens fina aromer. Det skall väl sägas att en alkoholfri Mojito inte heller går av för hackor =)
Testade denna igår,helt superb!
Ett bra recept på en mojito helt klart. Det absolut viktigaste som många missar gäller för alla drinkar. Använd färsk is, inte någon som legat flera veckor eller mer, den tar smak av allt som finns i frysen. Använd även mycket is. De där 3-4 isbitarna som den klassiska groggen har i sig borde bannlysas! 3-4 isbitar smälter direkt och vattnar din drink. Har du istället fyllt glaset kommer drinken kylas bättre och mindre vatten kommer hinna spä ut din drink. Utan mycket is kommer även för mycket sodavatten att hällas i och drinken smakar inget.
Måste fråga vad ni använder för "sodavatten". Har inte förstått vilken typ av vatten det är. Mineralvatten är ju inte samma sak, använder ni Fruktsoda eller vad har ni? Man vill ju ha kolsyrat vatten. Brukar använda Seven-up eller Sprite, men det är ju inte "sodavatten". Tacksam för tips!
Hej.. Mojito är en absolut favvisdrink. Tar man ljust muscovadosocker istället för vanligt rörsocker blir det inget "knaster" i tänderna.. Om man nu vill "slippa" det förståss.
Vad betyder ordet "muddla"? Har aldrig hört det ordet förut. Antar att det finns ett svenskt ord för vad det är? På engelska betyder ju ordet förväxla/blanda ihop men det känns ju inte användbart här? För vad ska man då blanda ihop det med?
Ja det är ett väldigt konstigt ord "Muddlare". Kolla här: http://sv.wikipedia.org/wiki/Muddlare Funkar bra med mortel också.. Fast inte riktigt lika bra.. De flesta välsorterade butiker med köksutrustning har muddlare.
Hej kbkarlstrom! Det sodavatten jag använder köper jag på back. Spendrups säljer denna och den kallas helt enkelt "Soda" med en svartvit etikett och säljs alltså i vanliga 33 cl glasflaskor. Enligt Spendrups hemsida skiljer den sig från exempelvis Vichyvatten eftersom andra mineraler finns i Vichy och denna smakar därför på ett annat sätt. Det fungerar lika bra med hemgjort kolsyrat vatten från en SodaStream eller motsvarande. Sprite kan som sagt användas med gott resultat men det ger en något sötare Mojito. Ytterligare tips för den som inte gillar sockret som knastrar i tänderna är att koka sockerlag på rörsockret. Ta 1 del socker och 1 del vatten, koka ihop och tappa på flaska. Vidare vill jag ansluta mig till skribenten z4ts uppfattning i isfrågan. Mojiton bör fyllas med krossad is så till den grad att det bildas en liten kulle av is ovanför glasets kant. Sodavattnet gör sedan att isen sjunker ihop till en hanterbar mängd. Ett tips inför festen är att fråga på någon hamburgerrestaurang om man kan få köpa lite is. De brukar faktiskt ge bort den gratis säckvis. Dock bör denna frysas in i småpåsar igen innan användning då ismaskinerna tycks hålla en så pass låg temperatur på isen så att den snabbt vattnar drinken om man inte "efterfryser" den.
Mycket gott mojitorecept! Tycker inte om när man känner spritsmaken men det gör man inte om man använder detta recept.
En undran bara. Vilken mynta är bäst? Jag känner då till ett tjugotal men om man bortser från se lite "annorlunda" och endast går på de "vanliga" sorterna: pepparmynta, krusmynta eller grönmynta. Vilken använder ni? Jag menar att det ju är stor skillnad på myntorna. Som till matlagning är grönmynta bäst av de vanliga sorterna. Ja, om man inte vill att en mynta sås skall smaka "After Eight" förståss...
Jag anser att grönmynta (spearmint/mentha spicata) passar bäst i Mojiton. Det är också oftast den som säljs i livsmedelsbutikerna. När inget annat fanns tillhands gjorde jag Mojitos på pepparmynta en gång, men jag tyckte dock att det blev för mycket tandkrämssmak på drinken då. Det funkar i nödfall. Mynta växer som gräs så kasta inte myntan som ni köper i affären efter användning utan plantera om den i större kruka. Sen kan denna delas upp på flera olika krukor allteftersom den växer till sig.
Tack för det Toby1. Det var som jag nästan trodde. En annan sak ang. myntan och det är att förtsätta ha den i kruka. Även om den är fullt härdig och kan planteras utomhus i i stort sett hela landet så är det ett herrans ogräs om den får fäste på friland.
32 C ute...finns inget som är så gott och svalkande som en god mojito! :) tack för ett enkelt och bra recept! Och rörsocker som det ska det vara, inte sockerlag som det står i många andra recept! :)