Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Momas chokladtårta

 
  • Serverar: 12 portioner
Skriv ut

En maffig chokladtårta med både chokladtryffel och chokladglasyr. Med en hint av karibisk rom.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Botten:
  2. Ta ut alla ingredienser till botten i god tid så att de är rumsvarma. Sätt ugnen på 180 grader.
  3. Vispa ägg och socker pösigt, tillsätt gräddfil och smält och avsvalnat smör. Blanda alla torra ingredienser och rör ner dem i smeten. Klä två bakformar, ca 18 cm i diameter med bakplåtspapper.
  4. Smöra papperet och fördela smeten i formarna. Grädda bottnarna mitt i ugnen i 25-35 minuter. Grädda dem gärna samtidigt om de får plats. Känn med en sticka om de är klara. Stjälp upp kakorna och låt dem kallna.
  5. Chokladtryffel:
  6. Blanda grädde och socker i en kastrull och låt koka upp. Tillsätt honung. Rör om och ta bort kastrullen från plattan. Bryt ner chokladen i en bunke, tillsätt smöret och häll den varma gräddblandningen över.
  7. Mixa smeten slät med en stavmixer. Låt tryffeln svalna lite och ställ in i kylskåpet. Det kan ta ett par timmar innan den stelnar till lagom konsistens. Rör gärna i den då och då.
  8. Glasyr:
  9. Finhacka chokladen och lägg den i en bunke. Smält smöret och häll det över chokladen. Rör om tills den har smält. Tillsätt honungen och rör om. Låt glasyren stelna en aning i rumstemperatur.
  10. Montering:
  11. Dela tårtbottnarna på mitten. Använd bara tre av de fyra bottnarna, den fjärde som blir över kan frysas in till nästa gång.
  12. Lägg den understa delen av en av bottnarna på ett tårtfat. Pensla på hälften av rommen och bred på hälften av tryffeln. Lägg på nästa botten, pensla med resten av rommen och bred på det som är kvar av tryffeln.
  13. Lägg på den tredje och sista bottnen. Täck hela tårtan med glasyr. Förvara den i kylskåp fram till servering.
  14. Dekorera tårtan med färsk frukt, gärna tropisk och servera tårtan eventuellt med vispad grädde.

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.