Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Monikas goda fibrexköttbullar

 
  • Serverar: 4-5 portioner
Skriv ut

Mycket goda och nyttiga köttbullar och en riktig husmanskost. Här har jag använt mig av Fibrex i stället för skorpmjöl. Fibrex är nyttigare och rikt på fibrer och gör köttbullarna mycket saftigare och godare än vanliga traditionella köttbullar. För omväxling skull så har jag valt att ha en lite plattare form på köttbullarna. Blev positivt överaskad när jag åt dem första gången och nu är det dessa köttbullar som gäller när det vankas köttbullar till middag. Till godkännarna!!!! Detta recept är godkänt. Jag har bara ändrat tillbaka -cirka- som det stod från början och tagit bort 3/4. Få se om det blir rött igen på saltet? MVH Monika

Ingredienser

Instruktioner

  1. Börja med att koka potatisen i lättsaltat vattten i ca 20 minuter eller tills potatisen är genomkokt. Slå bort vattnet, men behåll ca 1 dl potatisvatten till såsen.
  2. Lägg färsen i en skål. Hacka eller riv löken. Häll lök, Fibrex, havregryn, ägg, potatismjöl, salt och kryddor i färsen. Rör tills allt blandat sig väl. Ställ det kallt för att svälla i ca 20-30 minuter.
  3. Smält lite smör i ett stekjärn. Rulla (trilla) runda köttbullar och platta till dem lite. Stek dem i smöret på bägge sidor tills de är genomstekta. Ta upp köttbullarna och lägg dem i en skål. Späd skyn med potatisvatten och sila därefter skyn.
  4. Sås: Ös den silade skyn i en gryta. Tillsätt grädden, soyan, smör, salt och kryddorna. Låt koka upp. Häll mjölk och vetemjöl i en liten skål och vispa ihop detta till en slät redning. Häll redningen i såsen när den börjar koka. Låt såsen koka upp och småkoka ytterligare ca 2-3 minuter under sakta omrörning. Smaka av med mer salt och kryddor om Ni känner för det. Späd med mer mjölk om Ni vill ha en tunnare sås.
  5. Bjud den kokta potatisen och såsen till köttbullarna. Bjud även kokta morötter, blomkål, lingonsylt och pressgurka/ättiksgurka till köttbullarna. Smaklig spis!

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.