Försvinnande goda kåldolmar.
Instruktioner
- Koka riset enligt vad det står på förpackningen. Låt svalna.
- Börja med att koka upp lättsaltat vatten. Skär runt och intill vitkålsstocken några cm djupt. Lägg kålhuvudet i det kokande vattnet med vitkålsstocken neråt. Kok ca 10 minuter. Vänd kålhuvudet och kok ytterligare ca 5 minuter. Lossa försiktigt bladen från stocken och lägg dem på ett fat att svalna. Fortsätt att plocka bladen efterhand som de blir mjuka.
- Köttfärsfyllningen:
Skala och finhacka löken. Blanda färs, ris, lök, mjölk , ägg Ffibrex, potatismjöl och kryddor. Skär bort det mesta av den tjocka stocken, så den blir lika tunn som kålbladet i övrigt. Lägg ca ½ dl smet på varje kålblad. Vik först runt smeten och därefter vik in sidorna och rulla ihop. Fäst med tandpetare om det behövs.
- Stek dolmarna i matfett i en panna på medelhög värme med skarven nedåt. Vänd och stek andra sidan.
Lägg dem i en smord ugnfast form. Blanda vatten och kalvbuljong, späd med lite av vatten/buljongen. Tillsätt sirap och soja. Sätt in i ugnen ca 50 minuter om du har vinterkål eller ca 35 -40 minuter om du har sommarkål.
- Gör en sås av skyn och lite kokt kålvatten, grädde. salt, peppar. Rör i maizena redning till lagom tjock sås.
- Bjud kokt potatis eller potatismos till samt lingonsylt.
Publicerat den
20 februari 2009
Liknande recept
Skriv kommentar