Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Monikas ris och kasslergratäng á la viktväktarna.

(27 kommentarer)  
  • Serverar: 4 portioner
  • Tid: 50 minuter
Skriv ut

Jättegod kasslergratäng som det är få kalorier i. Mycket bra viktväktarrätt. Man kan om man vill byta ut kasslern mot kycklingfilé.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Sätt ugnen på 225 gr. Koka riset i lättsaltat vatten enligt beskrivning på rispaketet.
  2. Skär kasslern i tärningar eller stavar och bryn den i 4 tsk flytande margarin eller olja. Slå i de skivade shampinjonerna och låt dem brynas med i grytan några minuter.
  3. Skölj och skiva purjolök och löken och bryn det tillsammans med kasslern och champinjoner tills löken mjuknat något. Ställ grytan åt sidan.
  4. Ostsås: Slå 3 dl mjölk, 2 dl vatten och 4 msk chillisås i en gryta. Vispa ner 3 msk vetemjöl och låt såsen koka upp under omrörning.
  5. Krydda med salt, peppar och chilli grillkrydda. Låt såsen koka några minuter under omrörning och strö sedan i osten och rör om väl.
  6. Smörj en eldfast form. Lägg det kokta riset i botten på en eldfast form. Häll över knappt hälfter av såsen. Tag med en slev och ”stick” i riset så såsen blandas med riset lite grand.
  7. Häll på kassler, champinjoner och lökblandningen. Och häll till sist resterande ostsås över hela rätten Sätt in rätten i ugnen i cirka 10-15 minuter, så den får lite färg. Täck med ugnsfolie om det skulle behövas.
  8. Servera en grönsallad till denna rätt. Dryck: Citronvatten eller isvatten.
  9. Vill man kan man ta kyckling i stället för kassler. Smaklig spis!
  10. OBS! Som omväxling kan man byta ut riset mot potatis. Skiva då potatis och kok i lättsaltat vatten tills potatisen är så gott som färdig (5-6 minuter). Töm av vattnet och lägg potatisen i botten i stället för ris. Följ receptet enlig ovan.
  11. OBS! En lite fetare variant: Man kan även byta ut mjölken mot 5 dl vispgrädde och gratängost (uteslut då vattnet). Men observera då är det ingen mager rätt.

Liknande recept

Kommentarer (27)

  • Monika46 9 oktober 2008

    Jättegod och smaskig!

  • copmuter 6 april 2009

    Väldigt gott, jag tog dock lite chilli pulver och sweet chilli sås istället för ketchup, funkade super. Tack

  • Monika46 6 april 2009

    Då får jag väl prova med swetchilisås nästa gång och se om det är lika gott.. Tack för tipset..

  • stiffe62 8 april 2009

    Den var fantastisk god.

  • bjuranna 7 juni 2009

    God! Bra vardagsmat. Bifogar ett foto.

  • AggeWi 1 juli 2009

    Gott, har ett liknande men fetare recept, så detta sparar jag gärna! Jag tog chilisås istället för ketchup, blir inte lika sött då.

  • pinglan63 20 juli 2009

    Denna var supergod !!!!

  • MrsG 17 september 2009

    Detta var kanon gott! Kommer definitivt att göra det igen. Hade brunt ris istället för vanligt.

  • lottaplott 16 november 2009

    Mycket gott och gick hem hos hela familjen. Detta kommer vi att göra igen.

  • monicadanell 27 december 2009

    Hej monica super god kasslergratäng hela familjen tyckte om den kommer att göra om den flera gånger 5 poäng monica

  • ostanlid 6 maj 2010

    God och lättlagad! Tycker om recept med en bra bas som jag lätt kan fixa till på eget sätt. Denna rätt kryddade jag extra med vitlök som jag tycker är ett måste i alla rätter. Istället för champinjoner tog jag en halv burk majskorn som var över och en halv broccoli i små buketter som fick fräsa med. Blir lite "kylskåpsrens" när jag är i farten. Blev iaf kanonbra!

  • JessicaJensen 12 maj 2010

    hej hur många kalorier innehåller detta recept:)? går på en låg kalori diet men vill hitta något som är gott och så ändå verkar super gott

  • angie79 18 maj 2010

    Har inte provlagat än men är väldigt nyfiken på att pröva. är viktväktare så för er som vill veta så har jag räknat ut pointsen på detta recept 10 points på 4portioner eller 7point på 6 portioner. har du räknat mjölken som mellanmjölk

  • Monika46 18 maj 2010

    Jag har räknat mjölken som 3% mjölk...

  • JohannaY 19 maj 2010

    Detta var faktiskt riktigt gott, och lättgjort trots ganska många ingredienser. En rätt jag kommer att göra många fler gånger!

  • jullan73 2 september 2010

    det här ska jag prova ser jätte gott ut..

  • Tuxa 11 september 2010

    Jag gjorde denna i dag. Jättegod blev den. Dock hade jag inget ris eller champinjoner hemma så jag gjorde med pastahjul i stället och röd paprika i stället för svampen och det funkade kanon det också.

  • EnsammaMamman 28 september 2010

    Jättegod :) Kommer absolut att göras fler gånger

  • publikhav 3 oktober 2010

    Jätte gott! Jag hade i skivade råa potatisar ifrån början istället för ris. Och Sambal olek för att få riktigt hetta på såsen. Istället för att ha i osten i såsen la jag det som ett täcke över innan jag satte in gratängen i ugnen. Super bra recept!

  • mattihs 20 oktober 2010

    Underbart gott och lättlagat;))

  • kaifigther 28 november 2010

    Hade aldrig gjort kasslergratäng innan men denna verkade lätt att göra, och det var den! Hade ingen purjulök eller svamp hemma, så struntade i purjun och ersatte svampen med röd paprika. Blev supergott! namnam.

  • Pyret17e 4 januari 2011

    Hej! Undrar hur många points det är på denna kasslergratäng. /Anneli

  • MalinJ 15 februari 2011

    Menar du att det ska vara 4 dl kokt ris? Jag fattade det som okokt och tyckte det lät mycket, så jag kokte 3 dl ris. Det blev lagom mycket för den såsen, och så räkte det till alla familjen + lunchlåda. Mycket god festrätt!

  • Gul13 15 april 2011

    Tack för receptet. Jättegod gratäng. Vi hade dock riset bredvid.

  • belle12 26 september 2011

    Jättegott. Tack för receptet, kommer att bli en favorit!

  • Algot 19 februari 2012

    Tack Monika för ett jättebra recept! Det smakade verkligen gott, både snabbt och enkelt också att tillaga rätten! Den kommer jag att göra flera gånger,

  • Ekorrungen 4 oktober 2016

    Jättegod gratäng. Ska det vara 4 dl rå vikt av ris eller 4 dl kokt. Tyckte 4 dl rå vikt ris va för mycket. Annars var den god.

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.