Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Monikas vitlöks- och senapsgravade strömming

(3 kommentarer)  
Skriv ut

Supergod!! Familjens favorit nr 1. Midsommarafton äter vi alltid denna sill med dillkokt nypotatis och en grönsallad till. MUMS!

Ingredienser

Instruktioner

  1. Drag skinnet av strömmingsfiléerna och skölj dem noga. Lägg dem sedan i en skål eller spann med lock.
  2. Blanda vatten, ättika, salt och rör om noga, så att saltet löses upp. Tillsätt dillkvistar. Häll detta över strömmingsfiléerna. Sätt på locket och låt det stå 8-10 timmar (gärna över natten). Häll sedan av ättikslagen mycket väl.
  3. Sås: Till såsen blandas majonnäs och gräddfil. Rör ner senap, hackad kryddgrönt och krossad vitlök. OBS! Tar man fryst dill och persilja så går det jättefort att göra sillen. Smaka av med salt och svartpeppar.
  4. Till påsk- och julbordet delar jag sillfiléerna i små gaffelbitar, men till midsommar har jag hela sillfilléer i såsen.
  5. Varva såsen med den gravade strömmingen. Rör om väl. Låt den stå kallt i 2 dygn och mogna innan serveringen. Rör gärna i sillen någon gång medan den står o mognar. Smaken kommer då mer till sin rätt.
  6. Håller sig upp till en vecka i kylen.

Liknande recept

Kommentarer (3)

  • lillafatima 12 april 2009

    Jag gjorde den på matsejsill (tror jag att det heter) och det blev jättegott. Såsen var jätte god till grillat kött också. Det här kommer vi göra fler gånger.

  • Monika46 7 oktober 2010

    OBS!!!! Denna sill är en favorit, så förstör den inte med att använda matjesill... Läste att Fatima tagit matjessill!!!!! men det kan inte bli gott... Det MÅSTE vara vanlig färsk sillfilé som Ni själva gravar, annars blir smaken inte som det skall... /Monika46

  • Rubberfrog 30 juni 2012

    Supergott! Denna sill får beröm varje gång jag serverar den och alla vill ha receptet. En riktig hit och har blivit en självklarhet på festbordet vid alla högtider:-)

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.