Fanns alltid på julbordet i barndomshemmet.
Instruktioner
- Skär äpplena i klyftor, torkas sedan i ugn ca ett dygn på svag
värme (max 50 grader) tills de krymt och blivit hårda. Denna procedur görs lämpligtvis i samband med äppleskörden då det krävs en hel del frukt för att få en liter torkad frukt. Klyftorna förvaras torrt t.e.x. i en glasburk.
- Frukt och vatten kokas försiktigt ca. en timma och avrinns sedan med en silduk.Häll tillbaka lagen i kitteln, värm och rör ner sockret.
Låt lagen svalna till ca. 37 grader, tag lite av lagen och rör ut jästen, rör sedan ner detta i lagen.
Låt det sedan stå under lock och jäsa över natten.
Skumma och häll på lämpliga flaskor.
Står sig i ca 3 veckor.
Publicerat den
26 november 2014
Liknande recept
Kommentarer
Skriv kommentar
Hejsan. Låter spännande, men jag undrar vad jästen gör? Blir det alkohol plötsligt eller?