Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Mormors chokladtårta

 
  • Serverar: 12 portioner
Skriv ut

Mandelbottnar i två lager varvas med en krämig chokladkräm. Den här tårtan passar utmärkt att frysa in i bitar, bara att ta fram så många man vill ha av. När man blir sugen eller när man får oväntat besök. Tårtan är glutenfri.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Ta fram två plåtar med bakplåtspapper. Använd en mattallrik som mall för att rita två lika stora cirklar på bakplåtspapperen. Smörj papperen med smör innanför cirklarna så att tårtbottnarna inte fastnar.
  3. Riv mandelmassan grovt med ett rivjärn. Vispa äggvitorna till ett hårt skum. Du ska kunna vända upp och ner på bunken. Rör ner mandelmassan.
  4. Klicka ut smeten på båda bakplåtspapperen efter mallen du ritade så att du får två lika stora tårtbottnar. Grädda bottnarna samtidigt mitt i ugnen ca 20 minuter.
  5. Byt plats på plåtarna efter halva tiden så att bottnarna blir jämnt gräddade. Lossa försiktigt bottnarna från bakplåtspapperen direkt när de kommit ur ugnen. Låt dem svalna helt.
  6. Hacka chokladen till chokladkrämen fint och tärna smöret i små kuber. Häll äggulor, socker och grädde i en kastrull, rör med en sked samtidigt som du långsamt värmer upp smeten på låg värme.
  7. Värm smeten tills den börjar sjuda, det betyder att den ska småbubbla men absolut inte koka. Låt sjuda ca 5 minuter under omrörning tills smeten börjar tjockna. Ta bort kastrullen från plattan.
  8. Lägg den hackade chokladen i smeten och rör tills den har smält helt. Häll smeten i en ny skål och låt den svalna något. Tillsätt smörkuberna. Rör försiktigt tills det blir en slät och blank kräm. Låt krämen stelna i kylskåp, den ska vara kall och trögflytande.
  9. Bred ett lager chokladkräm på en botten. Lägg på den andra bottnen. Bred på kräm och sikta över florsocker och dekorera eventuellt med marsipanrosor.

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.