- Serverar: 35 portioner
- Tid: 2 timmar
Skriv ut
Mormors gamla recept på just rullrån. Receptet är angivet i kkp, kaffekopp. Jag har ett sådant mått med för de som inte har så är 1 kkp är ca 1½ dl.
Instruktioner
- Vispa ihop ägg och socker.
- Blanda ihop vetemjöl, potatismjöl, bakpulver och vaniljsocker. Blanda gärna ihop det genom en sil för undvika eventuella klumpar.
- Rör ner vattnet i ägg- och sockersmeten, rör sedan ned de torra ingredienserna. Häll till sist ner margarinet och rör ner det allt till en slät smet. Konsistensen påminner om en sockerkaksmet. Låt stå i ca 30 minuter.
- Under tiden värmer du upp rånjärnet på spisen. Jag använder gärna jordnötsolja, (då den osar först vid en högra temperatur). Självklart går det att använda en vanlig matolja för feta järnet.
- Ha i ca 2 msk smet i järnet och stäng det. Vänd järnet på plattan efter ca halva tiden. Beroende på spis så är tiden de gräddas ca 1 min totalt.
- Öppna järnet efter gräddningen och med hjälp av en gaffel ta upp den färgiga kakan och rulla upp den på en rund trästav på ca 1 cm i diameter. OBS!! Tänk på det är varmt, man kan hjälpa till med en gaffel för rulla upp den.
- Upprepa steg 5-6 tills smeten är slut. Rånen behöver inte lång tid att stelna, så gäller att få in tekniken och farten. Ca 30 sekunder har jag dem kvar på trä staven innan jag försiktigt drar av den och låter den kallna helt på galler.
- Förvara dem i en tät sluten burk.
- Tips; Om man vill så kan man lägga den färdig gräddade kakan på botten av ett glas och då få en korg. Som du sedan kan fylla med t.ex. glass och bär, vispad grädde smaksatt med hjortron sylt eller vad som önskas. Servera som dessert.
Publicerat den
15 januari 2012
Liknande recept
Skriv kommentar