Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Mormors vaniljknutar

(2 kommentarer)  
  • Serverar: 40 portioner
Skriv ut

Dessa lyxiga vetebullar doftar av kardemumma och gömmer en len vaniljkräm i mitten. En klassiker som kommer att förgylla många fikastunder.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Smält smöret. Tillsätt mjölken och värm till fingervärme, 37 grader. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt degvätskan och rör tills jästen löst sig.
  2. Rör ner socker, vatten, kardemumma, vaniljsocker och salt. Arbeta in ägget och tillsätt mjölet. Arbeta ihop allt till en mjuk deg. Låt degen jäsa i en timma.
  3. Gör vaniljkrämen medan degen jäser: Häll mjölken i en kastrull. Dela vaniljstången och skrapa ur vaniljfröna ner i mjölken, lägg även i stången. Låt mjölken koka upp, dra kastrullen från pannan och låt allt stå och dra i 10 minuter. Ta upp vaniljstången.
  4. Vispa äggulor, socker och maizena i en skål. Vispa ner vaniljmjölken, häll sedan tillbaka krämen i kastrullen. Värm den tills den börjar tjockna, men låt den inte koka. Dra kastrullen från värmen och vispa ner smöret. Häll upp krämen i en skål och ställ den kallt. Skeda upp krämen i en spritspåse.
  5. Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord och dela den i två bitar. Kavla ut varje bit till en rektangel, 40x60 cm, bred på smör och strö över socker och vaniljsocker.
  6. Rulla degen till en lös rulle. Skär rullen i 20 bitar. Dra i bitarna och skruva dem, lägg dem sedan i bullformar.
  7. Tryck in spetsen av spritspåsen i mitten av bullen och spritsa ut en klick. Låt bullarna jäsa i en timma. Sätt ugnen på 250 grader.
  8. Grädda bullarna ca 8 minuter. Låt bullarna svalna på galler. Pudra dem till sist med florsocker.

Liknande recept

Kommentarer (2)

  • flisa 1 juni 2008

    Toppen goda bullar uppskattas av alla som bjudits på denna goda bulle alla vill ha receptet.

  • Born61 13 oktober 2009

    Dessa bullar får helt klart 5 stjärnor. Mycket goda!

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.