Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

  • Serverar: 24 portioner
  • Tid: 1 timme 45 minuter
Skriv ut

Nyttiga morotsbullar eller morotsbröd.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Smula jästen i en degbunke. Smält smör i en kastrull. Tillsätt vatten rör om och värm till 37 grader. Häll lite grann över jästen och rör tills den är upplöst. Tillsätt resten av degvätskan.
  2. Rör ner salt, vetekli, solrosfrön och linfrön. Skala och riv morötter på rivjärn eller i matberedare. Rör ner de rivna morötterna. Rör ner grahamsmjöl. Tillsätt sedan lite i taget av vetemjölet och kör till en deg, gärna med elvisp utrustad med degkrokar. Tillsätt så pass mycket mjöl att degen släpper bunkens kanter och känns smidig och inte så kletig.
  3. Strö lite mjöl över degen och låt jäsa under bakduk 30 minuter.
  4. Ta upp degen på en mjölad bänk och knåda degen med lite vetemjöl så jäsbubblorna trycks ut och så att degen blir formbar och inte kletig. Dela degen i 2 delar. Knåda varje del till en avlång deg. Dela i 12 bitar och forma varje del till en rund boll och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Gör likadant med den andra delen så att det totalt blir 24 bullar. Man kan också göra 2 st limpor istället för bullar.
  5. Låt jäsa under bakduk ca 20 minuter.
  6. Grädda bullarna mitt i ugnen i 18-20 minuter i 225 grader. Limporna gräddas i undre delen av ugnen i 175 grader i ca 35 minuter.
  7. Låt svalna på galler under bakduk.

Liknande recept

Kommentarer (10)

  • Suss70 24 januari 2008

    Bullarna var goda, men då jag gör limpor av degen, så blir de helt platta under gräddning, varför?

  • farmoringer 9 februari 2008

    Var ju supergoda, Och jag som inte är nån van bagare lyckades bra med dom..Jag gjorde bullar..

  • SandraFransson 29 februari 2008

    Riktigt goda och mättande bullar!! Jag bytte ut solrosfrön och använde sesamfrön istället, lyckas aldrig hitta solrosfrön i butiken. Finns dom på ett vanligt ica? Men dom blev super i alla fall, tack för ett bra recept!

  • Klingan 1 maj 2008

    Goda och mättande nyttiga frukostbullar. Blev dock lite kompakta. Kanske hade i för mycket mjöl. Kommer definitivt bakas igen.

  • tulipan 2 oktober 2008

    Kanon goda och omtyckta av hela familjen.. Gjorde bullar av nästan alltihopa. Testade göra en limpa men den blev platt och kompakt. Men bullarna kommer jag att fortsätta göra. Svärmor smakade åxå och hon skulle ha receptet direkt. Så här kommer morotsbullarna att göras många gånger om :-)

  • Ariel 30 oktober 2008

    Tack för ett superbra recept!! Jag använde endast 25 g jäst och det räckte bra till. Enligt receptet skulle det blir 24 bullar men jag bakade 12 st stora bullar i stället. Funderar även att jag nästa gång ska öka mängden solrosfrön eftersom jag gillar när det är mycket frön i brödet. Det här kommer att bli en klar favorit bland brödrecepten! :) Mycket gott!

  • jezzpezz 20 januari 2009

    supergoda till både frukost och mellanmål hela familjen älskar dom behövs mer mjöl än vad som står i receptet

  • fen0mena 25 februari 2009

    Av allt bröd jag bakat i mina dar är detta det absolut godaste! Jag brukar alltid göra bullarna, det är smidigt i vårt 2mans-hushåll. Jag behöver också alltid mer mjöl än vad som står i receptet.. Men prova detta recept! Supergott :)

  • blunde64 21 april 2010

    Tack för ett bra recept, Dom har jag bakat nu och dom blev jättefina.x

  • Bappi 3 december 2014

    Full pott med poäng! Goda och verkligen goda! Penslade dem med honungsvatten när jag tog ut dem ur ugnen. Mycket bra recept/ kram

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.