Morotsbröd i form (formbröd)

Bland de bästa bröden jag bakat på enbart rågsikt.
Viktmått i receptet, enbart rågsikt, bakas i form. Det blir samma bröd varje gång.

Morotsbröd i form (formbröd)
Källa: Egentagen bild
Uppladdad av: maxxess
Skrivet: för över 2 månader sedan

Ingredienser

200 g morot, finriven (ca 250 g oskalad, 3 dl riven)
5 dl vatten
25 g margarin
50 g jäst
36 g brödsirap (2 msk)
2 tsk salt
900 g rågsikt (ca 15 dl)

Betyg (7 röster)
Antal personer
2 limpor
Visningar:
8364
Sparat:
426

Gör så här

Ugn: 200 C

Skala och riv morot fint totalt 200 g.
Blanda morot, vatten, jäst, och margarin i assistentens kärl, tillsätt salt och sirap när allt löst sig och häll sedan på nästan allt mjöl. Låt maskinen knåda till en smidig deg, tillsätt mera av mjölet om det behövs, degen skall bli smidig och fast.

Spraya degen med vatten, jäs i ca 40 minuter täckt med handduk.

Smöra två formar, tag upp degen och knåda den smidig. Dela i två delar och forma/knåda bitar som passar i formarna. Spraya med vatten, jäs i ca 40 minuter.

Spraya med vatten igen. Grädda på nedersta falsen ca 25 min. Använd provsticka, när inget kletigt fastnar på stickan är brödet klart. Låt svalna på galler under handduk. (låt det verkligen svalna, skär inte i varm limpa just för dessa bröd)

Brödet går bra att frysa i skivor, det behåller sin saftighet.

LIKNANDE RECEPT

Morotsbröd recept
över 2 månader
av karhed
över 2 månader
av lennali
över 2 månader
över 2 månader
över 2 månader
av Jessika
över 2 månader

LIKNANDE VIDEORECEPT

Hittade inga liknande videorecept.