Supergott matbröd som pga penslingen av sirap får en lite söt smak.
Instruktioner
- Smula ner jästen i en bunke och tillsätt det fingervarma vattnet. Rör tills jästen är upplöst.
- Tillsätt olivoljan, sirapen och de rårivna morötterna.
- Blanda därefter ner linfröna och mjölsorterna. Arbeta degen i ca 4 minuter.
- Tillsätt saltet och arbeta degen ytterligare 5 minuter.
- Täck därefter bunken med en bakduk och låt degen vila ca 45 minuter.
- Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord och knåda samman den lätt. Dela den i två lika stora bitar och forma dem till släta längder.
- Lägg längderna på en bakpappersklädd plåt och pricka dem med en gaffel.
- Låt jäsa ca 30 minuter.
- Sätt ugnen på 250 grader.
- Sätt in bröden i nedre delen av ugnen och sänk genast värmen till 200 grader. Grädda morotsbröden ca 35 minuter.
- Blanda samman sirapen och vattnet. Ta ut bröden och pensla dem med blandningen. Ställ in dem i ugnen igen och grädda ytterligare ca 5 minuter.
Publicerat den
3 januari 2009
Liknande recept
Kommentarer
Skriv kommentar
Väldigt gott bröd! Saftigt, luftigt och mjuk! En klar 5:a!!! Hade 10 dl lantbrödsmjöl. Smeten blev kletig och svårt att bara "forma till längder". Därför använde jag två 1.5L oljade formar. Funkade hur bra som helst!
Obs! Skrev fel innan: Använde 11 dl lantbrödsmjöl istället!