Saftigt och gott matbröd.
Instruktioner
- Sätt ugnen på 225 grader.
- Värm mjölken till fingervärme, 37 grader. Smula jästen i en bunke och häll över mjölken. Rör om tills jästen löst sig.
- Tillsätt smör, salt, honung, morötter och det mesta av mjölet. Arbeta degen kraftigt tills den känns smidig. Jäs under bakduk ca 30 min.
- Arbeta degen smidig på mjölat bakbord och dela i tre delar. Forma dem till runda bröd. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa ca 20 min.
- Pensla med uppvispat ägg och strö över solroskärnor och örtsalt. Grädda i mitten av ugnen 15-20 min. Låt bröden svalna på galler under bakduk.
Publicerat den
16 januari 2008
Liknande recept
Kommentarer
Skriv kommentar
Detta bröd är supersmarrigt. Nästan ännu bättre dagen efter! Örtsaltet är ett måste på bröden!
Mycket saftigt och gott. Håller sig fint till dagen efter. Örtsaltet var gott ovanpå, tror jag ska pröva med flingsalt nästa gång.
Morotsbröd är ju så gott, ett stort + för solroskärnorna. Örtsalt, flingsalt själv kör jag mkt med himalayasalt, jag är väl lurad av marknadskrafterna, men det ÄR gott. ja poängen då, gott o nyttigt, kan bara bli 5p. Lennart.
Yummy!
gött
Fantastiskt gott morotsbröd som är omtyckt av både oss äldre som barn och barnbarn. Det är verkligen roligt när man hittar något som går över generationerna och blir lika älskat av alla.
Jösses vilket gott bröd! Och vilken smidig och lättjobbad deg. Gjorde frallor av degen istället för ett stort bröd. Mycket goda. En riktig fempoängare :D
Supergott blev det. Perfekt till soppan idag. Kommer att baka det fler gånger.Betyg 5 från oss.
Kanongott!! Klar 5:a från mig o kommer absolut att bakas igen=)
Nu har jag gjort dessa för andra gången! Hoppas de blir lika goda denna gång, jag gjorde en liten Kajsa Varg-variant på degspadet. Hade för lite mjölk hemma så jag tog det som fanns i kylskåpet, en dutt mjölk, en dutt jordgubbsyogurth, en dutt a-fil och en dutt vatten. Blandade vetemjöl special, rågsikt och lantbrödsmjöl. Gjorde en dubbelsats naturligtvis och de jäste nåt otroligt både i bunken och på plåten, de ser smarriga ut. Familjen får testa i kväll. men första gången var det en klar 5:a så jag tror nog det blir det i dag också.
Bakade detta morotsbrödet idag, det blev jättegott. Gjorde frallor av degen istället, och det blev ca 10st. Kommer göra dubbel sats nästa gång. ;)
Detta bröd bakas ofta här hemma. Idag blev det bakat med 1½ dl vetegroddar, 3½ dl grahamsmjöl, 2 dl vetemjöl special och resten vanligt vetemjöl. Lite nyttigare men fortfarande väldigt gott! Gjorde fyra mindre bröd denna gång.
Bakade dessa idag igen, fast med 1½ dl vetegroddar, 3½ dl grahamsmjöl, 2 dl vetemjöl special och resten vanligt vetemjöl. Lite nyttigare, lika gott :P
Supergott! Jag bakade det till två limpor i brödform. Det blev 20 skivor per limpa som funkade perfekt att rosta. Med 1 msk rapsolja istället för smöret blev det dessutom bara 85 kcal per skiva (jmf med köpt rostbröd som innehåller ca 130 kcal, mättat fett och tillsatt gluten).
Vad gjorde jag för fel? Kan det ha varit det fina rågmjölet eller ... Tunna och lite degiga, nej detta blev inte bra/ kram
Gör man rätt så blir det bra också :-) Denna gång så följde jag recept exakt och med allt utom örtsalt. Jättegott flera ggr *tack* /kram