Mors äkta ungerska bröd

Detta bröd fick vi alltid hemma som barn, jag har fortsatt att baka detta själv.
Det är ljust bröd med mjukt innehåll och en knaprig lite seg yta.
Detta brödet är lätt att göra men jäsningen tar tid, fast det är värt det.

Ingredienser

50 g jäst
8 tsk salt
12 dl ljummet vatten
100 g smält smör eller margarin
Ca 2 kg vetemjöl

Betyg (1 röst)
Antal personer
3 st
Visningar:
1146
Sparat:
50

Gör så här

Smula jästen i en bunke, häll på lite av vattnet, lös upp jästen, häll sedan på resterande vatten och smöret, blanda i salt och mjöl. Arbeta ihop i ca 20 min, låt stå och jäsa i 2 timmar.
Ta upp degen på bakbordet och dela den i 3 delar, arbeta degen till limpor som läggs på smord långpanna (jag brukar lägga dem över kortsidan, då de breder ut sig mycket på bredden), låt jäsa till dubbel storlek.
Grädda i 300 grader ca 20 minuter, sänk värmen till 150 grader och grädda ytterligare ca 25 minuter, pensla med kallt vatten lite innan de är färdiggräddade.
Om du tycker att de blir för mörka på ytan lägg då ett folie över i slutet av bakningen.
Själv gillar jag den mörkare ytan.
Dela

LIKNANDE RECEPT

Bröd recept
av FlyMe
över 2 månader
över 2 månader
av LEDIVO
över 2 månader
av jimboz
över 2 månader
över 2 månader
av lennali
över 2 månader

LIKNANDE VIDEORECEPT

över 2 månader
över 2 månader
över 2 månader
över 2 månader
över 2 månader
över 2 månader