- Serverar: 4 portioner
- Tid: 2 timmar
Skriv ut
Detta är en festrätt från Syrien. Smaken är örtigt annorlunda och kan hos personer som gillar det nästan bli beroendeframkallande. Det närmaste jag kommer en smakbeskrivning är en korsning mellan spenat och Thai-basilika. Mouloukhiah bladen kan vara lite knepiga att få tag på men fråga i de mellanöstern butiker ni hittar. Det finns en Egyptisk soppa gjord på samma ört med samma namn.
Instruktioner
- Rensa de torra Mouloukhiahbladen från stjälkar och pinnar.
- Koka kycklingen tillsammans med den skalade, hela löken tills kycklingen är färdig, ca 40-50 minuter. Tillsätt lagerblad och salt till vattnet (2 tsk salt per liter vatten eller motsvarande mängd kycklingbuljongtärningar).
- Ta upp kycklingen och låt den svalna på ett fat.
Spara buljongen till senare.
- Blötlägg Mouloukhiahbladen, 5 minuter i jummet vatten. Krama ur bladen. Blötlägg bladen ytterligare 5 minuter i nytt vatten. Krama ur bladen så hårt du kan.
- Värm oljan i en stekgryta tills det kommer rökslingor från den. Fräs Mouloukhiahbladen under ständig omrörning tills bladen börjar mörkna och en örtig doft kommer från dem (5-10 minuter).
- Tillsätt 1 liter av den sparade buljongen under omrörning. När det kokat upp, sänk värmen till medelvärme. Koka 15 minuter utan lock.
Tillsätt mer buljong om det behövs. Konsistensen ska bli ”såsig”.
- Blanda den hackade koriandern med två pressade vitlöksklyftor och lägg i grytan.
- Plocka köttet av kycklingen och skär det i lagom grytbitar. Lägg kycklingbitarna i grytan och rör om.
Koka upp grytan, sänk sedan till låg värme. Låt grytan puttra i 5 minuter eller tills den har lagom konsistens.
- Servera med Basmati ris och citronklyftor (citronen pressas över den egna portionen efter eget tycke).
Publicerat den
27 juli 2009
Liknande recept
Skriv kommentar