Jag älskar moussaka! Det här receptet är ett klassiskt grundrecept på moussaka som jag "hettat" på med lite kryddor, då jag vill ha lite mer sting i köttfärsen. Men om man inte är mycket för starka kryddor, så är det bara att hoppa över.
Instruktioner
- Börja med köttfärssåsen: fräs lök och vitlök ett par minuter i olivoljan. Tillsätt köttfärsen och bryn den.
Tillsätt sedan övriga ingredienser till såsen och låt det hela småputtra i ca 10 min. Smaka av och krydda på om du vill ha mera smak.
- Dags att fixa bechamelsåsen: smält smöret och häll sen i mjölet - rör om. Tillsätt mjölken, lite i taget.
Låt såsen koka ihop en stund under omrörning och tillsätt sedan den rivna osten
Smaka av med riven muskot, salt och peppar.
- Smörj en djup ugnsfast form med olivolja.
Tvätta och skiva potatisarna. Lägg dem i botten på ugnsformen.
Tvätta och skär auberginerna på längden.. Lägg hälften av dem ovanpå potatisen.
Häll köttfärssåsen över och lägg sedan på resten av auberginerna.
Täck med bechamelsåsen.
- Gräddda moussakan i ugnen i ca 40 min i 200 grader. Täck med folie om du tycker att bechameltäcket blir för brunt.
Publicerat den
24 augusti 2009
Liknande recept
Kommentarer
Skriv kommentar
Min man gillar inte moussaka sa han från början och han hade minsann provat många, tom i Grekland. Men efter att ha smakat på denna är han omvänd, han älskar den (troligtvis alla kryddorna som gjorde det). Dottern på två år i Februari frågade efter mer, detta kommer vi absolut göra om fler gånger, hur gott som helst.
Åh guud så gott!
Det blev verkligen supergott! Tack för ett bra recept!
Det här var en riktigt god moussaka! Tog lite mindre chili i, är lite mesig med starkt, men den vart supergod!