Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

  • Serverar: 4 portioner
Skriv ut

En simpel men mycket god moussaka som jag ätit mer eller mindre sedan min födsel. Det är en klassisk moussaka med aubergine och utan potatis. Den serveras med ett gott bröd och en klassisk tomat- & paprikasallad med oliver och fetaost.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Skiva auberginen och stek dem i en stekpanna i ordentligt med olivolja, eller sprid ut dem på en ungsplåt och skvätt olivolja över dem och låt dem stekas i ugnen på 200 grader i ca 15 minuter.
  2. Fräs därefter upp färsen i olivolja i en stor stekpanna med hög kant eller en gjutjärnsgryta.
  3. Hacka löken, pressa vitlöken och tillsätt detta till färsen. Ha i tomatpurén och blanda runt ordentligt. Häll därefter på dem krossade tomaterna och tillslut kryddorna. Var generös med saltet då sältan är viktig på auberginerna sväljer mycket av saltet. ' När färsen är färdig, så ställ den åt sidan så länge och börja med bechamelsåsen.
  4. Smält smöret i en mindre kastrull och när smöret är smält häller du i mjölet och vispar snabbt ihop mjölet med smöret och låter det bubbla någon minut så att mjölsmaken försvinner, men inte så smöret bränns.
  5. Därefter häller du på mjölken, någon deciliter åt gången samtidigt som du ständigt vispar för att undvika klumpar. Sen saltar du och pepprar lite, här skulle jag rekommendera vitpeppar så att såsen inte blir prickig.
  6. Låt bechamelsåsen koka ihop tills den blir tjock, men glöm inte bort att ständigt röra om, så att den inte fastnar i botten.
  7. När allt är förberett behöver du en stor ungsfast form eller som vi alltid gjort hemma, varsin egen liten ugnsfast form.
  8. Därefter bygger du upp moussakan som en lasagne, alltså lager på lager. Du börjar med ett lager aubergine, sedan ett lager köttfärs och sist ett lager bechamelsås - sen börjar du om igen tills formen är fylld.
  9. Därefter strör du på ost och gräddar moussakan mitt i ugnen på 200 grader i cirka 30 minuter.
  10. När moussakan är färdig och ute ur ugnen mår den gott av att få vila i några minuter innan servering.

Liknande recept

Kommentarer (3)

  • pepolina 23 januari 2012

    God moussaka! Kommer jag absolut göra fler gånger =)

  • Cassiopeya 1 maj 2012

    God! Jag använde både aubergine och squash samt att jag uteslöt kanelen. Tack för ett bra recept :D

  • Lillianna 6 september 2012

    Den var fin! Jag gjorde på större sats nötfärs så jag ökade kryddorna ganska mycket. Tyckte den var jättegod! Räckte till flera matlådor oxå.

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.