- Serverar: 8-10 portioner
- Tid: 2 timmar
Skriv ut
En vegetarisk variant på Grekisk moussaka. Kräver en del arbete och tid men slutresultatet är värt mödan. Veganer kan utesluta osten och ersätta mjölken med sojamjölk.
Instruktioner
- 1. Skala potatisen och skiva den. Ångkoka eller förväll tills potatisen är knappt mjuk.
2. Skölj och skiva auberginerna. Salta aubergineskivorna och låt stå ca 20 min. Auberginen "svettas" ut överflödig vätska.
- Medan auberginen svettas finfördelar du ingredienserna till lins-tomatsåsen.
- 3. Torka av aubergine skivorna med hushållspapper och stek skivorna i olja tills de är mjuka.
- Lins-tomatsås:
- 1. Fräs lök, vitlök, paprika, chili, tomatpuré och champinjoner i olivolja på rätt så låg värme.
2. Slå allt i en kastrull och sätt i de tärnade morötterna, vatten, de sköljda linserna och tomatkrosset. Låt puttra i 45 min.
3. Tillsätt i slutet av koktiden färsk basilika,persilja, salt och svartpeppar.
- Medan tomatsåsen puttrar tillreder du vitsåsen.
- Vitsås:
- 1. Smält smöret i en kastrull (alt.matolja) och tillsätt mjölet.
2. Rör i mjölken medan du hela tiden rör om i kastrullen. Tillsätt osten om du vill ha .Salta och peppra.
- Tillredning:
- Olja in en stor ugnsform och varva med aubergine,potatis,tomatsås och lite vitsås. Avsluta med ett lager ost/vitsås.
Grädda i 200 grader 30-40 min.
Publicerat den
15 mars 2008
Liknande recept
Kommentarer
Skriv kommentar
Denna gratäng är supergod och gillas även av "köttätare". Jag tar cirka 1 dl tomatketchup i stället för tomatpurén men det är ju en smaksak.
Tack för ett fint recept, jag utgick från det och gjorde några egna ändringar. 1. Skivade 1 zuccini på längden och förstekte den 2. Gjorde en tomatsås med champinjoner och smaksatte med mycket färsk persilja 3. Smulade över ett lager fetaost 4. I formen började jag med att lägga ut auberginen först, sedan potatisen, och lite tomatsås, zuccinin, potatisen, fetaost, tomatsåsen och avslutningsvis med bechamelsåsen. Det var jätte gott, krämigt och saftigt, alla i familjen tyckte om maten! =)