Sätt ugnrn på 200 grader.
Dela auberginerna på längden.
Gröp ur fruktköttet men lämna en 1½ cm bred kant runtom.
Lägg auberginehalvorna på en stor bakplåt med snittytan uppåt.
Lägg hopskrynklad ugnsfolie runt dem så att de ligger stadigt.
Hetta upp oljan i en stekpanna. Fräs lök och vitlök på medelgod värmei 3 minuter eller tills det är mjukt.
Tillsätt tomater, tomatpuré,oregano och vin.
Koka i 3 minuter eller tills vätskan kokat in något och tomaterna är mjuka.Rör ner sojabönor och persilja.
Sås:
Smällt smöret i en kastrull. Rör ner mjölet och fräs det på medelgod värme i 1 minut eller tills det skummar.
Dra kastrullen från värmen och rör ner muskot och mjölk, lite i taget. Ställ tillbaka kastrullen på värmen och rör oavbrutet tills såsen kokar och tjocknar.
Häll ner en tredjedel av såsen i tomatröran och rör om noga
Fyll aubergineskalen med tomatröran.
Jämna till ovansidan innan resten av såsen breds i ett jämt lager ovanpå. Avsluta med att strö över riven ost.
Grädda moussakan 50 minuter i ugnen eller tills allt är genomstekt.
Servera rykande varmt med en fräsch sallad.