Mumsig stek i lergryta.

Helt underbar och mör stek, blir oxå en gudomlig sås!

Betyg (18 röster)
Antal personer
4 personer
Mumsig stek i lergryta.

Ingredienser

1 kg högrev, fransyska eller lammstek
2 gula lökar
1 morot
2 äpplen
1 tsk salt
1 tsk enbär (kan uteslutas)
1 msk pepparmix
4 lagerblad
3 msk rönnbärssylt eller gelé
1/2 liter öl (porter)
1 dl grädde
1 tsk soya
Idealmjöl

Späcka ev steken med katrinplommon! Jättegott!

Gör så här

Blötlägg lergrytan i 15 minuter (10 timmar om det är första gången du använder den)

Gnid in köttet ned kryddorna och lägg sedan ner den i den blötlagda lergrytan.
Klyfta lök, äpple och dela moroten på mitten och lägg ner i grytan tillsammans med lagerblad. Slå på ölen och tillsätt rönnbärssylten.

Ställ in lergrytan med steken i en kall ung, vrid upp till 175 C och låt stå i ca 2 timmar. Ös steken var 30 minut.

Tag ut steken ur ugnen och skiva upp och lägg i uppläggningsfat med höga kanter.

Sila bort grönsakerna från skyn och häll den i en kastrull, slå över grädden samt soya och ställ på spisen. Vrid på plattan och koka upp, red av med idealmjölet till önskad såskonsistens och smaka av.

Servera gärna tillsammans med kokt potatis och gelé.
Visningar:
136564
Sparat:
1892

LIKNANDE RECEPT

Stek recept
Absolut bästa f
av Marre73
över 2 månader
Fläskfilé bacon
av Queenie
över 2 månader
Kycklinggratäng
över 2 månader
Helt underbar k
av Queenie
över 2 månader
Fläskfilé du in
över 2 månader