Överraska dina vänner med den här lena kakan, den har en ljuvligt söt och krispig nötbotten och passar utmärkt både som dessert och till kaffet.
Instruktioner
- Sätt ugnen på 175 grader. Klä botten på en osmord springform, som är 20 cm i diameter, med bakplåtspapper. Smält chokladen och låt den svalna.
- Hacka de chokladtäckta nötterna grovt och lägg hälften åt sidan. Lägg resten av nötterna med chokladkakorna i en mixer och mixa till fina smulor. Blanda ner smöret. Pressa smulblandningen i botten på formen. Ställ in i kylen.
- Lägg färskost, 1 dl vispgrädde, strösocker, vaniljsocker och krossade hasselnötter i en skål. Vispa med elvisp på låg hastighet tills väl blandat. Vispa ner äggen, ett i taget, skrapa ner smeten från kanten då och då. Tillsätt den smälta chokladen. Häll smeten i formen.
- Ställ springformen i en ugnsfast form och häll på vatten tills springformens kant täcks till en tredjedel. Grädda i ugnen 45 minuter tills kakan är fast. Låt kakan svalna helt och kyl cirka tre timmar.
- Vispa 2½ dl vispgrädde med 1½ msk vaniljsocker. Spritsa grädden före servering och garnera med resten av de hackade chokladnötterna.
Publicerat den
22 december 2011
Liknande recept
Skriv kommentar