Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Njurgryta från Nävelsö

 
  • Serverar: 5-6 portioner
  • Tid: 1 timme
Skriv ut

Den här maträtten åt jag för första gången för 43 år sedan, det var den första gången jag var med min blivande hustru hem till Nävelsö i Västerviks skärgård. Där vankades det njurgryta till middag. Man hade just slaktat inför julen så det var därför som det fanns njure. Det var alltså grisnjure som användes, jag har dock ändrat på detta och använder i dag endast kalvnjure. Det går även med nötnjure eller grisnjure men det blir lite kärvare smak då. Den här rätten påminner om hökarpanna men där finns inga morötter samt att i hökarpanna skall det även vara timjan, kryddpeppar och svartpeppar. Man panerar inte heller kött och njure till hökarpanna. Vilket gör att njurgrytan från Nävelsö blir simmigare än vad hökarpannan blir.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Skala och skiva potatisen.
  2. Skala och skär morötterna till slantar.
  3. Skär bort det feta från njuren, skiva den i ca 5 mm tjocka skivor.
  4. Skär fläsket i strimlor, ca 1 cm tjocka
  5. Salta och peppra på njurskivorna, vänd dem i vetemjöl, stek dem i matfettet, låt dem få lite färg, lägg upp dem på fat.
  6. Gör på samma sätt med fläskstrimlorna.
  7. Fräs löken i stekpannan tills den mjuknar och får lite färg, salta och peppra,låt svalna.
  8. Varva allt i en stor gryta, börja med potatis och morötter, fortsätt med njure och fläsk samt lök, smula över halva buljongtärningen, ta ett par varv med pepparkvarnen. Fortsätt så tills allt finns i grytan, sluta med potatis och morötter.
  9. Häll på ölen, späd med vatten tills det nästen täcker.
  10. Koka på svag värme tills potatis och morötter är färdiga.
  11. Avnjut denna maträtt med syltade gröna tomater, eller andra ättiksinläggningar. Rätten skall ha en prägel av pepparsmak, först då kommer njurens smak till sin rätt, men det får inte bli för starkt.

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.