Den här maträtten åt jag för första gången för 43 år sedan, det var den första gången jag var med min blivande hustru hem till Nävelsö i Västerviks skärgård. Där vankades det njurgryta till middag. Man hade just slaktat inför julen så det var därför som det fanns njure. Det var alltså grisnjure som användes, jag har dock ändrat på detta och använder i dag endast kalvnjure. Det går även med nötnjure eller grisnjure men det blir lite kärvare smak då. Den här rätten påminner om hökarpanna men där finns inga morötter samt att i hökarpanna skall det även vara timjan, kryddpeppar och svartpeppar. Man panerar inte heller kött och njure till hökarpanna. Vilket gör att njurgrytan från Nävelsö blir simmigare än vad hökarpannan blir.
Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.
Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av
Matklubben som du hittar här.