Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Pad thai gai - Ellas stekta nudlar och kyckling

(4 kommentarer)  
  • Serverar: 4 portioner
  • Tid: 30 minuter
Skriv ut

Min version av Pad thai gai. Självklart finns lika många varianter av Pad thai som det finns människor i Asien, men idag kör vi min stil. Om du är vegetarian kan du skippa kycklingen och ersätta med färdig friterad tofu. (Finns att köpa i välsorterade livsmedelsbutiker.) För bästa resultat: använd färska grönsaker - inte frysta. Jag köper den platta varianten av risnudlar som liknar bandspaghetti. Rätten är gluten, samt äggfri.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Koka upp 7 dl vatten med buljongtärningarna. Pressa i vitlöksklyftorna. Ställ åt sidan.
  2. Skölj och skär ner Broccolin i mindre bitar. Slanta moroten. Varje slant ska vara ungefär 3-4 mm tjock. Gör samma sak med Champinjonerna. Skär paprikan i långa stavar från botten till topp, ca en cm breda strimlor. Strimla löken, låt varje bit mäta en halv centimeter i bredd. Skölj böngroddarna och lägg dessa åt sidan. (Anledningen varför jag beskriver hur tjock eller tunn varje grönsak ska vara är för att de ska få samma krispighet efter lika lång tid i wokpannan. Löken skivar du givetvis sist så de andra grönsakerna inte tar smak från den.)
  3. Finstrimla kycklinglårfilén.
  4. Bryt isär eller krossa risnudlarna för enklare hantering. (Du vill inte göra det i sista minuten när oljan nästan brinner i pannan och sedan sätta fyr på köket.)
  5. Häll rapsolja i en panna. Hetta upp ordentligt. När oljan nästan ryker så slänger du ner alla grönsaker. Rör hastigt om i pannan under några sekunder. Var snabb, så de behåller sin krispighet. Lägg över i en skål vid sidan.
  6. Stek kycklinglårfilé-strimlorna i oljan som är kvar. Peppra. Jag använder finmald vitpeppar för bästa resultat. Lyft ur kycklingstrimlorna och lägg i samma skål som de wokade grönsakerna.
  7. Mät upp lite mer olja i den heta pannan, ca 0,5 dl. Lägg ner risnudlarna. Några nudlar kommer genast reagera genom att bli friterade. Rör om tills alla är täckta med olja och har blivit genomskinliga. Det tar några sekunder. Tillsätt hälften av kyckling- och vitlöksbuljongen, samt Sambal Oelek i pannan med risnudlarna. Fortsätt röra, när du ser att nudlarna nästan sugit åt sig all vätska, tillsätter du resten av vätskan. Det kommer att se sörjigt ut till en början och kanske lika en slags gröt, men jag lovar att det snart blir bra. Hela momentet tar ca fem minuter.
  8. Nu blandar du i de wokade grönsakerna, böngroddarna och kycklingen. Slutligen hackar du jordnötterna och strör över. Smaka av. Om salt behövs så använd Fisksåsen.
  9. Smaklig måltid!

Liknande recept

Kommentarer (4)

  • Forsen 22 september 2010

    Jättegott och snabblagat, full pott från oss!

  • mariba 26 september 2010

    Min dotter 14 år lagade detta första gången för någon vecka sedan. Tyvärr hade vi bara vanliga nudlar hemma och inga böngroddar men det var väldigt gott och saftigt plus att grönsakerna blev perfekt krispiga. Pappan i huset var borta den gången men nu ska vi laga det igen så han får smaka. Vattnas redan i munnen!

  • gunillawestrin 4 januari 2012

    Supergott! Har gjort detta flera gånger nu, men anpassat det lite efter vår smak; ersatt broccolin med vitkål och uteslutit böngroddar och vitlök. Använder bambuskott och vattenkastanjer istället. Alla som ätit detta hos oss gillar det, stora som små. :) Klar femma!

  • lilltimbe 18 december 2012

    Kan man byta ut fisksåsen mot vanlig soya? Tål inte fisk eller skaldjur :)

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.