- Serverar: 8-12 portioner
- Tid: 30 minuter
Skriv ut
Chokladälskarens nirvana & dessutom nyttig (mestadels ;). är god direkt men tio ggr godare efter en natt i kylen. Dag ett är den som en kladdkaka, dag två som en lyxig tryffel i gigantformat... Glutenfri!
Instruktioner
- Ugn 175 grader, galler nedersta falsen.
Smält smöret i en kastrull stor nog att rymma hela smeten. Medan smöret smälter, smöra en springform (rund med löstagbara kanter) och bröa den med ströbröd, glutenfritt dito, kokos eller annat som gör att kakan lossnar efter gräddning.
När smöret smält, lägg i chokladen bruten i mindre bitar och låt den smälta. (Inte kokas, smälta långsamt...) Tilllsätt resten och rör om, häll i formen och in i ugnen med kakan. Ca 15 min blankt!
Medan kakan gräddas, koka kolan. Blanda ingredienserna, sirap, socker och grädde och låt koka kraftigt i ca en kvart. Långre koktid ger hårdare kola, för lång tid ger knäck och en kaka som måste skäras upp och ner eller kräva såg...
Ta ut kakan, låt den svala någo, ta loss sidorna på formen och flytta kakan till ett pat. Går lätast med en stor stekspade, bra lutning och lite stelnad kaka. Ställ den ev en stund ute/i frysen innan flyttning.
Häll kolan över kakan medan kolan är varm (annars finns risk att den stannar i kastrullen).
- Garnera med hackade salta mandlar. Ställ kallt över natten, i fryen några timmar eller ät direkt, men godast dagen efter en natt i kyl...
Servera med grädde och hallon...
NJUT!
Publicerat den
13 december 2012
Liknande recept
Skriv kommentar