Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Öländska kroppkakor

(1 kommentar)  
  • Serverar: 12-20 portioner
Skriv ut

Svärmor, från Ljuders socken i Småland, har lärt mig göra dessa kroppkakor. Hon river den råa potatisen på manuellt rivjärn, den grova rivsidan (som ser ut som man slagit hål med spikar). Jag tar en rivskiva i min hushållsassistent. Tids- och kraftbesparande, och sparar på plåster.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Skala och riv den råa potatisen. Sila från vattnet genom en saftduk/gles handduk - det behövs mindre mjöl då.
  2. Mosa eller mal den kokta potatisen. Blanda ihop och tillsätt stärkelsen som bildades i botten på vattnet.
  3. Tillsätt salt och mjöl och knåda hastigt ihop degen på mjölat bakbord. Bryn tärnat fläsk och lök. Krydda.
  4. Forma potatissmeten till bullar och tryck in 1 1/2 msk fyllning i varje. Lägg i lätt saltat och kokande vatten. Koka sakta utan lock ca 45 minuter.
  5. Servera med smält smör eller grädde samt med lingon.

Liknande recept

Kommentarer (1)

  • dag6 4 november 2014

    Kroppkakorna var goda, men dom blev lite väl kokta på 45 min, de ville gärna gå sönder.

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.