Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Oemotståndliga mozartkulor

(18 kommentarer)  
Oemotståndliga mozartkulor Oemotståndliga mozartkulor Oemotståndliga mozartkulor
  • Serverar: 50 portioner
  • Tid: 1 timme
Skriv ut

Så goda!

Ingredienser

Instruktioner

  1. Bryt blockchokladen i bitar i en skål och värm i ugnen tills den smälter, inte för länge så kolla och rör om efter ca 1 min.
  2. Öppna nogaten och skär den i små små bitar ca 2-3 cm i diametern.
  3. Öppna mandelmassan och skär den i smala bitar ca 3-4 cm. Ni märker om det blir för mycket eller lite sen och kan anpassa mandelmassan till nogaten.
  4. Rulla varje bit mandelmassa till små bollar och gör ett hål i med fingret (inte rakt i genom).
  5. Stoppa sedan in en nogatbit i varje öppen boll av mandelmassa och rulla ihop dessa till bollar igen.
  6. Ta sedan en liten sked och doppa bollarna i den smälta blockchokladen.
  7. Lägg bollarna som är doppade på smörpapper för att stelna. När de stelnat, strö då sist lite kakao över bollarna så har ni skapat mycket goda och fina Mozartbollar.
  8. Förvara i kylskåpet eller frys in.

Liknande recept

Kommentarer (18)

  • Detlev 7 december 2008

    Dessa kulor smacka mycket brå säger min fru och vårt gäster. Tack för recepten. Hälsningar från Tyskland Detlev

  • Mz_Sandra 9 december 2008

    Vad kul att ni också gillade dessa! :)

  • Casperius 4 december 2009

    Jag undrar bara hur mkt ett paket motsvarar av varje...:)

  • Mz_Sandra 4 december 2009

    Hej. Jag ber om ursäkt ;), jag visste inte att Odense nougat har olika storlekar på sina förpackningar.. har inget paket hemma just nu men det är väl 200g kanske?

  • Ceciliga 5 december 2009

    Odense finns i 250g och 500g så jag gissar att du menar 250g. Jag har ett tips! När jag gör mozartkulor så brukar jag blanda i några droppar pepparmintsolja i nougaten. Blir riktigt gott!

  • Darkanna 8 december 2009

    Om man har vant sig vid detta recept och tyckt det blitt för lätt, eller vill hoppa upp på en större häst på en gång som jag gjorde, så testa dessa smarriga mozartkulor! Bjöd mina kollegor på och som dom tjatat varje dag på mig igen om dom! http://www.imponline.se/FactsAndTips/Cooking/Chr-Mozart-kugeln.aspx Riktigt bra recept detta med, men saknar pistachen och mörk rom:)

  • Mz_Sandra 10 december 2009

    Okej, då menade jag 250 g :)! Det där med pepparmintsolja lät gott! Man kan göra dessa på många olika sätt :). Det traditionella sättet med rom och pistage passar mig personligen inte i smaken. Något som är gott är att riva mandelmassan, nougaten, nötter och lite grädde. Sedan rulla dessa till kuler och doppa i smält choklad. Mm :p

  • anna83 29 oktober 2010

    Ska testa dina mozartkulor krull =))

  • Mz_Sandra 31 oktober 2010

    Hej Anko! Ja vad roligt, de är supergoda! Hoppas de smakar! :) Ser att jag skrivit ugnen... det ska ju givetvis vara micron... microvågsugnen ;p!

  • Lillpinglan 28 december 2010

    Hej! En undran.... chokladen har nu, efter några dagar, blivit sunkig... vet inte hur jag ska förklara men den blanka släta ytan på chokladöverdraget är flammigt/grusigt i en ljusare färg. Har de stått framme i rumstemperatur för länge? Kan ju erkänna att jag glömde lägga in lådorna i kylen så de stod framme över natten. Ingen dålig smak men de ser inte aptitliga ut. Eller var det dålig kvalitet på chokladen? De såg jättebra ut de första dagarna men nu vill jag ogärna bjuda på dem. Tror jag hade både blockchoklad och nån choklad jag köpte på Lidl. Även mina lakritskolor doppade i choklad, har fått samma yta nu efter några dagar. Tips någon?

  • Mz_Sandra 1 januari 2011

    Hej! Jaså, nej det lät ju inte som något man vill bjuda på! Jag vet inte varför, men ibland när choklad har blivit gammal kan det ju bli sådär... annars vet jag inte varför. Jag har mozartkulorna i kylskåpet utan och med "lock", i frysen i matlådor/påsar eller framme i rumstemperatur och det har aldrig blivit så för mig. Så jag tror att det är chokladen som är boven i dramat.

  • vebon 6 januari 2011

    Gjorde dessa mosartkulor till julen,enkelt och gott, men man ska inte göra dom för stora,då blir det lite mäktigt.Uppskattades av gästerna.

  • LiselottWesterlund 8 december 2011

    Mina mozartkulor smaksätter jag med någon sorts sprit, tex Grand Manier eller Contreau. Blanda spriten med mandelmassan och gör sedan som ovan. Jag tycker också att det är lättare och rulla mandelmassan platta tillen och sedan lägga dit nougaten och svepa om mandelmassan, men det kan man ju göra som man själv finner enklast.

  • HannasMat 8 december 2011

    Ang. "ful" choklad efter några dagar. Man kan klara sig om man har fin blockchoklad och smälter chokladen försiktigt. Värms den upp för mycket kan kakaofettet efter ett par dagar "krypa" fram. Det ser inte så fint ut. Vill man vara riktigt proffsig skall man temperera chokladen (sök på google så ser ni hur man gör). Då håller sig chokladen blank och fin... men med lite jobbb... Misslyckas man kan man ju vid servering strö lite kakao, o'boj eller florsocker över så syns det inte så mycket. Vill man vara "säker" från början så kan man använda strössel av olika slag som "dekoration". Strös med fördel över innan chokladen stelnat. Lycka till!!!

  • Elliot47 8 december 2011

    Jag häller alltid i ett par droppar grön karamellfärg och ett par skedar konjak i marsipanen och delar sedan upp både den och nougaten i lika antal bitar. Sedan plattar jag ut marsipanen i handen, lägger i en bit nougat, rullar ihop och doppar i choklad. Till sist ringlar jag lite vit choklad över, ställer in i kylen en stund och sedan bara njuuuter av de supergoda kulorna!

  • ingridwa 8 december 2011

    angående mozartkulor vad menas med två resp ett paket av ingredienserna? allt finns i olika stora storlikar, ange i stället i vikt

  • Mz_Sandra 18 december 2011

    Hej! 250 g nougat (det räcker egentligen med 100 g om det finns sådana förpackningar 500 g blockchoklad minst 500 g mandelmassa Lycka till!

  • swedsudde 20 juni 2013

    grymt gott! uppskattades riktigt på julafton!

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.