Örtstekt lammfilé - rödvinsås - mandelpotatispuré - wokade grönsaker

Örtstekt lammfilé med rödvinsås, mandelpotatispuré och wokade grönsaker.
En festmåltid

Vill du testa att göra en bredare sökning klicka här: wok
Örtstekt lammfilé - rödvinsås - mandelpotatispuré - wokade grönsaker
Källa: Hemmets Journal, Olof Abrahamsson
Uppladdad av: ros
Skrivet: för över 2 månader sedan

Ingredienser

700 g lammytterfilé
Salt
Peppar
1 msk smör
2 msk färsk timjan
1 msk färsk rosmarin
1 vitlöksklyfta
1 schalottenlök

Rödvinssås:
½ rödlök
2 skivor bacon
1 msk smör
2 msk farinsocker
2 dl rött vin eller matlagningsvin
3 dl vatten
2 msk kalvfond
1 msk maizena majsstärkelse
Salt

Mandelpotatispuré:
15 g torkad Karl Johan svamp
1 kg mandelpotatis
2 dl mjölk
50 g smör
Salt
Peppar

Grönsakswok:
200 g champinjoner
1 msk smör
150 g sugar snaps (ärtskidor)
250 g sparris
Salt
Peppar

Betyg (3 röster)
Antal personer
4-6
Visningar:
30555
Sparat:
268

Gör så här

Ugn: 150°

Krydda köttet med salt och peppar och bryn runt om i smör.

Blanda finhackade örter med hackad vitlök och lök och vänd köttet i blandningen.

Stick en stektermometer i köttet och tillaga i ugn tills innetemperaturen är 62° för rosa kött.
Köttet på bilden är stekt till 66°.
Låt köttet vila i 15 minuter innan det skivar.

Rödvinssås:
Skala och hacka löken och hacka baconet.
Fräs i smör och utan att det får färg.
Tillsätt farinsocker och låt det fräsa med.

Späd med vin, vatten och fond och koka i 10 minuter.
Sila såsen och koka upp.
Red av med majsstärkelse utrört i lite kallt vatten.

Koka i ett par minuter och smaka av med salt och peppar

Mandelpotatispuré:
Blötlägg svampen i 15 minuter.
Hacka den och fräs i lite smör.
Skala och koka potatisen.

Ånga potatisen torr och pressa i purépress.
Tillsätt mjölk och smör och rör ihop till en puré.
Blanda i svampen och smaka av med salt och peppar.

Tips: Karl Johan svampen kan bytas ut mot annan torkad svamp.
Det går också bra att använda färsk svamp t ex champinjoner och då behöver man ca 150 g.

Grönsakswok:
Dela stora svampar i mindre bitar och fräs i smör.
Rensa sugar snapsen.
Bryt bort nedersta delen på sparrisen och dela resten på mitten.

Förväll sugar snaps och sparris i saltat vatten.
Blanda ner i svampen och fräs någon minut.
Krydda med salt och peppar.

Lycka till! Smaklig måltid

LIKNANDE RECEPT

av Queenie
över 2 månader
av ros
över 2 månader
över 2 månader
av styvan
över 2 månader
av ros
över 2 månader

LIKNANDE VIDEORECEPT

Hittade inga liknande videorecept.