Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Olof Viktors kavring

(2 kommentarer)  
  • Serverar: 4 portioner
Skriv ut

Detta bröd har en lång skånsk tradition bakom sig och ska ätas med andakt - så gott är det. :) Receptet är skapat av konditorn och mästerbagaren Jan Hedh.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Dag 1 Anrörning:
  2. Mät upp mjölet i en bunke och tillsätt kumminen och saltet. Koka upp vattnet och häll det över mjölblandningen. Arbeta till en seg deg med en slev. Täck degen med plast och låt den stå 24 timmar i rumstmeperatur.
  3. Dag 2 Raskdeg: Lös upp jästen i vattnet och surdegen. Tillsätt mjöl och anrörning och knåda till en deg i 5 minuter på låg hastighet. Täck med plast och låt jäsa i 4 timmar.
  4. Bortgörning: Tillsätt övriga ingredienser och knåda till en deg i c:a 15 minuter på lägsta hastighet.
  5. Lägg degen i en lätt oljad bunke och plasta eller i en plastlåda med lock att vila i en timme. Lägg upp degen på ett mjölat bakbord och dela den i fyra bitar.
  6. Smält smöret i en kastrull och ställ åt sidan.
  7. Forma bitarna till avlånga bröd och pensla runtom sidorna med smält smör. Pensla en långpanna med smör och sätt i bröden.
  8. Låt jäsa i 45 minuter.
  9. Sätt ugnen på 250°C.
  10. Sätt in bröden i ugnen och spruta in rikligt med vatten med en blomspruta.
  11. Sätt ner värmen till 180°C efter 5 minuter. efter ytterligare 10 minuter, öppna ugnsluckan en stund för att lufta ur ugnen. Upprepa 2 gånger under bakningen.
  12. Baka brödet i c:a 90 minuter. kontrollera med en digital termometer att brödet är genombakat (98°C).
  13. Ta ut bröden och pensla med smält smör.
  14. Detta bröd lämpar sig väl att frysa. Tina på galler i rumstemperatur, så blir brödet inte fuktigt.

Liknande recept

Kommentarer (2)

  • topchef 6 december 2016

    En liten fråga; då jag är en skåning som råka vara känslig mot kummin undrar jag om man helt enkelt kan hoppa över den? :)

  • boz1965 10 december 2016

    @topchef: Det kan man, men det blir ju inte kavring då.

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.