Småländsk ostkaka är gott med vispad grädde och sylt. Hemgjord ostkaka är inte så svårt att laga och blir mycket gott.
Instruktioner
- Vispa ihop mjöl och 3 dl mjölk. Värm resten av mjölken i en kastrull till fingervarmt 37 grader. Rör i mjöl och mjölkblandningen. Tillsätt ostlöpen, rör om och ta av från värmen. Sätt åt sidan med lock i 30 minuter. Häll av vasslen och slå upp i ett durkslag med en silduk så att ostmassan får rinna av lite.
- Sätt ugnen på 200 grader. Vispa under tiden ägg, socker och grädde 5 minuter i en stor bunke. Tillsätt finhackad mandel och ostmassan. Nu har du en ostkakesmet.
- Häll upp smeten till ostkakan i en ugnsform eller flera. Ostkakesmeten är ca 2 liter. Grädda i en timme. Täck med folie om den börjar bli för brun. Sylt och vispad grädde hör till.
Publicerat den
9 februari 2009
Liknande recept
Kommentarer
Skriv kommentar
Låter enkelt och gott, sparar till jul.
Har lagt in den i min kokbok ska göra den till jul. Tack tack så länge. =o)
Jag tackar o bugar för det här receptet! Jag har testat flera gånger och det blir kanon. Utom idag.. undrar om någon vet varför mjölken plötsligt inte ville ystas? Jag gjorde som alla andra gånger, men det stelnade aldrig. Temperatur? Eller bara dålig karma just idag? Ostlöpen är från flaskan från de tidigare gångerna (går ut i nov 2011) och jag använde arlas standardmjölk, som förut. Jag är förvånad att det inte fungerade. Och mycket, mycket besviken.. Hjälp, någon?
Jag tackar för receptet, det blev alldeles utmärkt och julen är räddad! Jag köpte dock ekologisk gammaldags mjölk "Hjordnära", vilket är den mjölk med mest fetthalt. När det gäller ostlöpen så tar jag faktiskt lite mer än i receptet, då jag också - tidigare - haft problemet att mjölken inte "ystat" sig som den ska. Om det var det som var problemet, vet jag förstås inte.
Om mjölken inte ystar sig, även om det är köpemjölk så kan det bero på att det finns spår av antibiotika i den. Då kan man inte göra ost av den, dvs den ystar sig inte. Mjölken provas noga både vid hämtning på gården och vid mejeriets olika linjer för vidareförädling men det kan ändå slinka igenom.