Passar perfekt till jul. Det är bara att hålla med rubriken, kakan är otroligt god.
Instruktioner
- Ugn 175º.
- Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker vitt och riktigt pösigt.
- Smält smöret tillsammans med saffran, rör i mjölk och rom, blanda det med äggsmeten.
- Blanda vetemjöl, bakpulver och salt och vänd försiktigt ner det i smeten.
- Smöra och bröa en sockerkaksform med smör och kokosflingor. Fyll med smeten.
- Grädda kakan OBS i mitten av ugnen i 25-30 minuter. Prova med en sticka, den ska inte vara kladdig.
- Låt kakan svalna något och stjälp sedan upp den på en tallrik eller ett brödgaller. Pudra över florsocker vid servering.
- Tips!
Knepet till att lyckas med sockerkakan är att vispa ägg och strösocker riktigt, riktigt luftigt. Man får aldrig vispa ner mjölet, då blir kakan gummiaktig i konsistensen. Mjölet ska vändas ner i smeten.
Publicerat den
14 oktober 2008
Liknande recept
Kommentarer
Skriv kommentar
Otroligt god, utan överdrift. Kommer från och med nu att tillhöra mina julfavoriter.
Jättegott! Kombinationen av saffran och vanilj överraskade verkligen. Kan varmt rekommenderas! Mvh Ulla J
Mycket god och får riktigt fin färg.
Har gjort denna saffranskaka många gånger och den är väldigt god och mycket uppskattad! =) Susanne
Har gjort denna saffranskaka många gånger och den är väldigt god och mycket uppskattad! =) Susanne
Har gjort denna saffranskaka många gånger och den är väldigt god och mycket uppskattad! =) Susanne
den var god, lite annorlunda smak
Tycker själv inte om saffran men har gjort den och bjudit på och den är otroligt uppskattad. Blir bara godare ju längre den får stå.
MMMMM...helt underbar! Smälter i munnen för att den är så saftig :=) Kanon!
Vad kan man använda istället för rom?
Oj vad god den var.Kommer att finnas med som julkaka i fortsättningen. Tack !!
Otroligt god saffranskaka är god men jag vill gärna veta hur stor sockerkaksform jag ska använda. Jag hade kakan i ugnen 40 min och då var den fortfarande kladdig i mitten.
hur vänder man egentligen ner 3,5dl mjöl? det är ju rätt mycket volym, klumpar det sig inte?
Jag har bakat denna kaka efter Leilas recept: http://www.recept.nu/1.127935/leila_lindholm/kakor_tartor/mjol/leilas_otroligt_goda_saffranskaka Den är verkligen god. Sikta ner mjölet med hjälp av en stor trådsil. Jag har en springform, den är perfekt i storlek. Rom bytte jag ut mot en msk Blossa Årgångsglögg 2010 med saffransmak.
Måste prova denna kaka, låter jättegott. Ett tips bara till alla som tänker vispa ägg och socker riktigt luftigt. Vispar man längre än 3-4 minuter så förstörs "trådarna" i ägget och kakan kommer garanterat att kollapsa i ugnen. Har själv gjort det misstaget så ingen behöver göra om det.
Otroligt god. Kan verkligen rekommenderas. 5a i betyg från oss
God kaka men 25-30 minuter räcker verkligen inte. Hittade liknande recept med 45 minuter i ugn, verkade mera rimligt
Gjorde den i dag,blev jättegod. Godkänd även från dotra och svärson.
Bakade denna nu i veckan inför storbak till sambons jobb. Receptet var kanon & lätt att följa :) Tiden i ugnen stämde perfekt för oss. Sambon tyckte mycket om den men jag måste tyvärr säga att romsmaken övertog allt, kände ingen saffranssmak alls. Men vi kommer att baka den till alla gubbar på hans jobb så vi får se vad de tycker :)
Jättegod kaka! Min kaka var klar i ugnen efter ca 20 min! Jättesaftig och god smak. Tog 1/2 msk österrikisk strohrom, men det behövs säkert 1 msk. Det provar jag nästa gång.
Tack för ett superrecept! Gjorde den till släktfikat igår på annandagen men gjorde den i långpanna istället för att kunna skära lite mindre bitar. Det blev hur bra som helst! Så saftig och god, och älskad av både gammal och ung, trots (eller tack vare?) rommen...
Jättegod :)
Min man älskade denna kaka och ger den 5 i betyg, jag gillar inte saffran så jag har inte ens provat den.