En klassisk rätt, som på restaurang kallas "Coeur de filet provencale". Coeur betyder hjärta, här i betydelse mellanbit av oxfilén. Utmärkt bjudrätt eftersom den kan förberedas helt och sedan bara värmas strax före serveringen.
Instruktioner
- Skär bort den längsgående, vitglänsande senan på filén, om den finns kvar. Senan gör att filén drar ihop sej under stekningen. Bryn smöret i en stekpanna, lägg i filén och bryn runt om. Krydda med salt och peppar.
- Minska värmen och låt filén eftersteka under lock 10 min.
Vänd den en gång under stekningen.
Till denna rätt, som också ska gratineras, bör filén vara röd inuti när man skär upp den. Ta upp filén och vispa ur stekpannan med ½ dl vatten till sky. Låt filén kallna.
- Skala och skiva potatisen tunt och lätt den på ett smort, ugnssäkert fat. Strö på salt mellan varven. Häll skyn över potatisen och stek den i 225 grader ca 30 minuter. Vänd den någon gång med en stekspade.
- Skär oxfilén i ½-1 cm tjocka skivor och lägg dem i en rad, lite på varandra, ovanpå potatisen.
Blanda smör och vitlök och klicka eller bred det ovanpå köttet. Så långt kan rätten förberedas.
Sätt in fatet i 275 grader 5 minuter innan rätten ska serveras.
Strö på hackad persilja.
- Servera omedelbart med en god sallad som enda tillbehör.
Publicerat den
21 juni 2008
Liknande recept
Skriv kommentar