Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Helstekt oxfilé med svamp- och potatistorn

(2 kommentarer)  
  • Serverar: 6 portioner
  • Tid: 1 timme 30 minuter
Skriv ut

En god festmiddag...

Ingredienser

Instruktioner

  1. Helstekt oxfilé: Ansa filén från hinnor. Bryn köttet runt om i fettet. Salta och peppra. Hit kan rätten förberedas.
  2. Lägg köttet i en ugnsfast form, stick in en stektermometer och stek i mitten av ugnen i 125º. när termometern visar 50º är filén röd inuti, vid 55º rosaröd och 60º rosa.
  3. Låt köttet stå insvept i lite folie ca 15-20 minuter, innan det skärs upp i skivor.
  4. Potatistorn: Fräs potatis och svamp i omgångar i smöret och lägg över i en bunke. Lägg i ost, salt och peppar och blanda allt.
  5. Smörj en avlång bakform (ca 1,5 liter) och lägg ett bakplåtspapper i botten. Häll i potatisblandningen och tryck ihop kakan. Baka i nedre delen av ugnen i 200° tills potatisen är mjuk. - Hit kan rätten förberedas...
  6. Värm sedan kakan i ugnen tillsammans med köttet. Skär kakan i små torn vid servering.
  7. Karamelliserade smålökar: Fräs lökarna hela, i fettet. Häll på socker, vinäger och vin och låt sjuda tills lökarna är mjuka, ca 15 minuter. Smaka av med salt och peppar.
  8. Tillbehör: Servera köttet skuret i skivor med potatistorn, smålökar och lättkokta gröna bönor, sockerärtor, ärtskott och timjan.

Liknande recept

Kommentarer (2)

  • maneten 5 september 2009

    Hej! Har nu testat denna rätt, JÄTTEGOTT!! Men oxfilén tog mycket längre tid än 15-20 min att få upp i 60 gr. Men när det var klart så var allt jättegott.

  • recoplay 23 februari 2010

    Inte så förtjust i potatistornen, men de karameliserade lökarna var helt fantastiska! De lagar jag nu till alla kötträtter!

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.