Oxfilé Woronoff

Mario i Turin bjöd på Oxfilé woronoff, en mycket deliciös, raffinerad och aromatisk rätt. Ingen smalmat precis, men som tilltalar alla köttälskare.

Betyg (12 röster)
Antal personer
4 st
Oxfilé Woronoff

Ingredienser

4 skivor oxfilé, ca 200 g styck
80 g smör
½ dl cognac
3 dl grädde
2 msk mjöl
1 kvist färsk rosmarin
4 msk söt senap
2 droppar tabasco
1 msk worcestershiresås

Till garnering:
4 kantskurna skivor vitt bröd lika stora som oxfiléskivorna
1-2 msk hackad gräslök
4 små kvistar rosmarin
Några fina blad från persilja

Gör så här

Vänd filébitarna i mjölet. Smält smör i en stekpanna, lägg i filéskivorna tillsammans med rosmarinkvisten, stek dem ca 2-4 min på varje sida på medelvärme, tills de har fått en fin skorpa på varje sida, ta bort rosmarinkvisten från stekpannan, salta och peppra köttet.

Värm cognacen i en liten gryta, när cognacen är nära kokpunkt, häller man över den på filéerna, luta pannan något och tänd på, försiktigt så att man inte bränner sig, ha ett lock i närheten för att eventuellt kväva lågorna.

O.B.S Flambera aldrig under påslagen fläkt.

Vänta tills lågorna slocknar själv (brukar slockna efter några sekunder). Låt det småkoka några minuter tills skyn har kokat ihop. Ta upp köttet och lägg dem på det kantskurna brödskivorna, antingen på varm uppläggnings fat, eller på varma tallrikar, varhåll i ugn, tills såsen är klar.

I samma stekpanna som man flamberade i, häller
man i worcestershiresås, grädde, senap och
tabasco, smaka av med salt. Låt såsen småkoka
tills den reduceras och blivit krämig. Fördela såsen
på oxfilébitarna, decorera med grässlök, persilja och de små rosmarinkvistar.

Serveras med en krämig vitlökdofftande potarisgratäng, eller hasselbackspotatis och grönsaker till.

Smaklig måltid!
Visningar:
28332
Sparat:
792

LIKNANDE RECEPT

Oxfilé recept
Oxfilé med trat..
över 2 månader
Smördegsinbakad..
av heanea
över 2 månader
Plankstek med f
över 2 månader
Oxfilégratäng
av lennali
över 2 månader
Oxfilé med hass
över 2 månader
Pasta med oxfil..
över 2 månader