Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Oxfile på potatisbädd med vitlöksmör

(7 kommentarer)  
  • Serverar: 4 portioner
  • Tid: 1 timme
Skriv ut

Jättegod festrätt och jätteenkel att göra.

Ingredienser

Instruktioner

Skala och skär potatisen i tunna skivor. Bred ut dem i en ugnsform och salta den. Stek potatisen i 225 grader i ca 30 minuter, börja första 15 minuterna med folie på. Bryn smör i en stekpanna och bryn sen filen långsamt runtom. krydda med salt och peppar. Efterstek under lock utan spädning på svag värme 10-15 minuter. Köttet skall vara starkt rosa inuti. Låt filen vila en stund innan den skärs i skivor. Späd i pannan med ½ dl varmt vatten, häll skyn över den stekta potatisen. Gör vitlöksmöret, rör samman smöret med pressad vitlök och citronen. Skär filen i ca ½ cm tjocka skivor, lägg dem över potatisen i formen. Bred vitlöksmöret över köttet. Sätt in formen i 250 grader tills smöret smält och rätten är genomvarm. Servera omedelbart med sallad.

Liknande recept

Kommentarer (7)

  • sarasteele 15 januari 2010

    Denna rätt kallas coeur de filet provencale och blir ännu bättre om man då och då öppnar ugnen och häller lite av spadet över köttet under tillagningstiden. riktigt saftigt och gott! :D

  • [email protected] 30 april 2010

    och det blir ännu bättre med smör/ dragon/persilja/vitlök som smälts över anrättningen,jättegott!

  • Malan14 5 juni 2010

    Supergott!!! Hela familjen älskade detta, tack :)

  • egilting 24 september 2010

    Låter supergott, men 1/2 cm tjocka köttskivor? Ska det verkligen vara så tunna eller var det en felskrivning. Dom ser tjockare ut på bilden.

  • krisse 24 september 2010

    Jag tror faktiskt vi skivade dom lite tjockare, det beror på hur stor oxfile man har, så det blir skivor över hela formen.

  • Buder 25 september 2010

    Jag hade ju ingen oxfilé såg jag tog Älgbiff och det var super gott

  • Gunjo53 2 januari 2011

    Väldigt god, men det saknas sås. Ett tips är rödvinsås.

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.