Instruktioner
Skala och skär potatisen i tunna skivor. Bred ut dem i en ugnsform och salta den. Stek potatisen i 225 grader i ca 30 minuter, börja första 15 minuterna med folie på.
Bryn smör i en stekpanna och bryn sen filen långsamt runtom. krydda med salt och peppar. Efterstek under lock utan spädning på svag värme 10-15 minuter. Köttet skall vara starkt rosa inuti. Låt filen vila en stund innan den skärs i skivor. Späd i pannan med ½ dl varmt vatten, häll skyn över den stekta potatisen.
Gör vitlöksmöret, rör samman smöret med pressad vitlök och citronen.
Skär filen i ca ½ cm tjocka skivor, lägg dem över potatisen i formen. Bred vitlöksmöret över köttet.
Sätt in formen i 250 grader tills smöret smält och rätten är genomvarm.
Servera omedelbart med sallad.
Denna rätt kallas coeur de filet provencale och blir ännu bättre om man då och då öppnar ugnen och häller lite av spadet över köttet under tillagningstiden. riktigt saftigt och gott! :D
och det blir ännu bättre med smör/ dragon/persilja/vitlök som smälts över anrättningen,jättegott!
Supergott!!! Hela familjen älskade detta, tack :)
Låter supergott, men 1/2 cm tjocka köttskivor? Ska det verkligen vara så tunna eller var det en felskrivning. Dom ser tjockare ut på bilden.
Jag tror faktiskt vi skivade dom lite tjockare, det beror på hur stor oxfile man har, så det blir skivor över hela formen.
Jag hade ju ingen oxfilé såg jag tog Älgbiff och det var super gott
Väldigt god, men det saknas sås. Ett tips är rödvinsås.