Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Oxfilé provencale med potatisbakelse, svamp och persiljekräm

 
  • Serverar: 8 portioner
Skriv ut

Festmat!

Ingredienser

Instruktioner

  1. Sätt ugnen på 175 °C. Skär ett snitt (ej igenom) på oxfiléns smala del och vik svansen under filén så att den blir jämntjock. Knyt fast den lösa delen med steksnöre.
  2. Hetta upp en stor stekpanna med olja. Salta och peppra filén generöst. Bryn den runt om. Lägg över på en ugnsplåt. Ugnsstek, gärna med stektermometer, i 25 –30 minuter eller till en innertemperatur på ca 56 °C. Ta ut, linda in i aluminiumfolie och låt vila 5 –10 minuter.
  3. Skala och skiva potatisen i matberedaren på fina skivan. Hetta upp en stekpanna med olja och stek potatisen i omgångar med 1 –2 skalade och finhackade vitlöksklyftor. Smaka av med generöst med salt och peppar.
  4. Finhacka hälften av persiljan, blanda den med potatisen och fördela i små koppar. Pressa potatisen i koppen så att det blir kompakt och stjälp ut på ett fat. Håll varmt.
  5. Ansa och grovhacka svampen. Skär tomaterna i kvartar, ta bort kärnhuset och skär i små fina tärningar. Skala och finhacka schalottenlöken. Tärna baconskivorna mycket fint.
  6. Fräs svamp, tomat, schalottenlök, bacon och timjan på låg värme i 1/2 msk olja i ca 3 minuter. Salta och peppra.
  7. Skala och finhacka 1 –2 vitlöksklyftor. Mixa med resterande persilja i matberedare med vatten till en grön puré. Tillsätt smöret och mixa väl. Blanda i färskosten och citronjuicen. Smaka av med salt och peppar.
  8. Lägg potatisbakelserna på varma tallrikar. Skiva upp oxfilén och arrangera skivorna bredvid. Skeda över svamphacket. Servera med persiljekrämen. Garnera gärna med färska timjankvistar.
  9. Tips! Skala gärna potatisen i förväg och förvara den i kallt vatten så att den inte mörknar. Torka av den innan den skivas.

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.