Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

  • Serverar: 4 portioner
Skriv ut

Lyx gratäng, men oxfilén kan bytas ut mot fläskfilé och det blir precis lika gott men billigare.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Ugn 200º.
  2. Skala och koka potatisen. Häll av vattnet och häll i mjölk, smör, salt och peppar i grytan. Vispa till ett fluffigt mos med elvisp.
  3. Skär oxfilén i cm-tjocka skivor. Stek i margarin, salta och peppra, lägg köttet åt sidan. Skär svampen i mindre bitar. Stek och lägg åt sidan.
  4. Finhacka löken och stek den i margarin i stekpannan där köttet och svampen stekts. Pudra över mjölet. Häll på grädde, mjölk och vin. Smula i buljongtärningen. Låt koka ihop till en krämig sås. Smörj en gratängform. Klicka eller spritsa ut potatismoset längs med kanterna på formen. Lägg köttet och svampen i mitten av formen och häll över såsen. Toppa med riven ost. Gratinera mitt i ugnen ca 20 minuter eller tills osten smält och potatismoset blivit gyllenbrunt.

Liknande recept

Kommentarer (13)

  • zonale 3 oktober 2008

    Tog fläskfilé och följde fö receptet. Mycket praktiskt att ha allt klart, förutom gratineringen, innan gästerna kom. Smakade alldeles ypperligt dessutom!!!

  • Runan 6 januari 2009

    Gjorde denna rätten till nyår. Det blev uppskattat. Tack för receptet! Kommer med säkerhet att göra om det.

  • jopeqwe123 4 november 2009

    Typ plankstek ;)

  • arrokara 21 januari 2010

    Lagade detta receptet till nyårsmeny,jag bytte ut köttbuljong mot kalvfond samt lite mer rödvin i såsen,mycket gott och uppskattat, kan verkligen rekomendera.

  • nightfalls 21 mars 2010

    gjorde detta recept idag och det blev verkligen gott,ett recept att rekommendera

  • aisham 5 november 2010

    jättegott

  • Bettan1969 1 januari 2011

    Gud vilken god gratäng. Gjorde den på nyårsafton och alla tyckte mycket om den. Kommer definitivt att laga den igen. Jag hade både oxfilé och fläskfilé i samma gratäng. Mums så gott det var. Tack för receptet!

  • Bumbis 6 mars 2011

    Jättegott och festligt. Jag gjorde i portionsformar och både barn och vuxna tyckte att det var gott.

  • NiklasBertilsson 16 april 2011

    Väldigt välsmakande och gott. Exemplariskt enkelt att laga, skulle vilja prova lite mer kryddor någon som har förslag.

  • Ludde123 16 oktober 2011

    Har gjort detta recept flera gånger nu, och det har blivit succé varje gång. Både festligt och lätt att förbereda innan gästerna kommer.

  • Yvve-000 5 januari 2013

    Kan såsen verkligen bli krämig med bara 2 tsk mjöl när såsen består av matlagningsgrädde och mjölk.

  • Yvve-000 5 januari 2013

    Kan såsen verkligen bli krämig med bara 2 tsk mjöl när såsen består av matlagningsgrädde och mjölk.

  • Bappi 12 mars 2014

    Superdupergott! Så mört och fint + fina smaker som gifte sig bra. Full pott med poäng/ kram Ps Såg någon fråga om mjölet ... ja det ska vara 2 tsk

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.