Lyx gratäng, men oxfilén kan bytas ut mot fläskfilé och det blir precis lika gott men billigare.
Instruktioner
- Ugn 200º.
- Skala och koka potatisen. Häll av vattnet och häll i mjölk, smör, salt och peppar i grytan. Vispa till ett fluffigt mos med elvisp.
- Skär oxfilén i cm-tjocka skivor. Stek i margarin, salta och peppra, lägg köttet åt sidan. Skär svampen i mindre bitar. Stek och lägg åt sidan.
- Finhacka löken och stek den i margarin i stekpannan där köttet och svampen stekts. Pudra över mjölet. Häll på grädde, mjölk och vin. Smula i buljongtärningen. Låt koka ihop till en krämig sås.
Smörj en gratängform. Klicka eller spritsa ut potatismoset längs med kanterna på formen. Lägg köttet och svampen i mitten av formen och häll över såsen. Toppa med riven ost.
Gratinera mitt i ugnen ca 20 minuter eller tills osten smält och potatismoset blivit gyllenbrunt.
Publicerat den
12 september 2008
Liknande recept
Kommentarer
Skriv kommentar
Tog fläskfilé och följde fö receptet. Mycket praktiskt att ha allt klart, förutom gratineringen, innan gästerna kom. Smakade alldeles ypperligt dessutom!!!
Gjorde denna rätten till nyår. Det blev uppskattat. Tack för receptet! Kommer med säkerhet att göra om det.
Typ plankstek ;)
Lagade detta receptet till nyårsmeny,jag bytte ut köttbuljong mot kalvfond samt lite mer rödvin i såsen,mycket gott och uppskattat, kan verkligen rekomendera.
gjorde detta recept idag och det blev verkligen gott,ett recept att rekommendera
jättegott
Gud vilken god gratäng. Gjorde den på nyårsafton och alla tyckte mycket om den. Kommer definitivt att laga den igen. Jag hade både oxfilé och fläskfilé i samma gratäng. Mums så gott det var. Tack för receptet!
Jättegott och festligt. Jag gjorde i portionsformar och både barn och vuxna tyckte att det var gott.
Väldigt välsmakande och gott. Exemplariskt enkelt att laga, skulle vilja prova lite mer kryddor någon som har förslag.
Har gjort detta recept flera gånger nu, och det har blivit succé varje gång. Både festligt och lätt att förbereda innan gästerna kommer.
Kan såsen verkligen bli krämig med bara 2 tsk mjöl när såsen består av matlagningsgrädde och mjölk.
Kan såsen verkligen bli krämig med bara 2 tsk mjöl när såsen består av matlagningsgrädde och mjölk.
Superdupergott! Så mört och fint + fina smaker som gifte sig bra. Full pott med poäng/ kram Ps Såg någon fråga om mjölet ... ja det ska vara 2 tsk