Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Påskmoussetårta Påskmoussetårta Påskmoussetårta
  • Serverar: 1 portioner
Skriv ut

Ytterligare en exotisk påskdessert. Blandning av svenska chokladmousse och exotiska mangon. När man har chansen att göra lite förnyande av påskbordet ska man passa på. Vem vet? Kanske detta blir din nya favorit till påskbordet! Den har blivit min! Dessutom är den glutenfri!

Ingredienser

Instruktioner

  1. Ugn 200 C.
  2. Botten: Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Blanda potatismjöl, kakao och bakpulver i en skål, sikta ner det i äggsmeten. Bred ut smeten på bakplåtspapper, smeten ska vara lite större än den form du ska använda. Grädda mitt i ugnen, ca 7 minuter. Ta ut kakan, strö över 2 msk strösocker innan den svalnat. Vänd över kakan på ett nytt bakpapper, låt kallna.
  3. Chokladmousse: Kläm fast ett bakplåtspapper i en bakform med löstagbar botten. Skär ut en kaka av chokladbotten, lika stor som formens botten. Lägg kakan i formen. Vispa äggulor och socker pösigt. Lägg gelatinbladen i kallt vatten ca 5 minuter. Häll av vattnet och smält gelatinbladen i 15-20 sekunder på full effekt i micron. Smält chokladen i över vattenbad. Blanda varm choklad och smält gelatin. Rör ner det i äggsmeten. Rör ner 1/3 av den vispade grädden i smeten och vänd sedan ner resten av grädden med en slickepott. Bred moussen över kakan i formen. Ställ in formen i kylen eller frysen för att stelna 30 min.
  4. Mangomousse: Smält gelatinbladen till mangomoussen enligt ovan. Rör ner florsockret i mangopurén. Ta ½ dl av purén, rör ner i det smälta gelatinet. Rör sedan ner det i mangopurén. Tillsätt 1/3 av den vispade grädden och vänd sedan ner resten av grädden i purén. Bred ut purén över chokladmoussen i formen. Ställ in den i kylen för att stelna, ca 1 timme.
  5. Mangogelé: Smält gelatinet enligt ovan till gelén. Blanda med mangopuré, juice och likör. Häll gelén ovanpå mangomoussen i formen ställ in tårtan i kylen. Garnera med physalis före servering.

Kommentarer (14)

  • minijeppe 28 mars 2008

    Bland dom bästa tårtor jag ätit

  • Karin50 2 april 2008

    Fantastiskt god! Godaste jag ätit!

  • Annika91 13 april 2009

    Hur god som helst och inte alls så svår som jag först trodde, blev en hitt på påskmiddagen! ^^

  • maadalen 6 maj 2009

    Att så mycket kan misslyckas det förstår jag inte. Trots att jag följde receptet till punkt och pricka så stabbade sig aldrig moussen. Den var lika lös som vispad grädde dagen efter och bara en massa gelatinklumpar och då hade grädden ändå stått ute en bra stund innan - så den var inte kall. Ska aldrig mer smälta gelatin i micron, tror mest att det var det som blev fel. Den smakade dock bra (om man bortser från geltinklumparna då).

  • Matkala 29 maj 2009

    Låter riktigt god! Kan man förbereda den dagen innan då den tar ganska lång tid? Eller är det en tårta som bäst avnjuts på en gång? :P

  • lisled 30 september 2009

    Detta är en av mina favorittårtor! Får betyg 5. Tips! För att få chokladmoussen slät: Jag smälter gelantinet direkt i kastrull, inte i micron. Gelantiner blandar jag under kraftig rörning direkt i äggsmeten, alltså inte i den smälta chokladen för då blir det så lätt klumpar. Sedan rör jag ner chokladen i äggsmeten och till sist rör jag ner grädden i omgångar. Jag bakar alltid botten i en 24 cm form. Det tar ca 15 min i ugnen. Mangogelén gör jag som i receptet men dubbel sats. Jag kan variera likören med t.ex vanilj likör. Jag tar en bit bakplåtspapper och lägger runt kanten på insidan av min runda form innan jag häller i moussen. Detta för att mousse ser snyggare ut efteråt när man lossar tårtan från formen. Ska tårtan stelna i kylen så gör jag den dagen innan. Jag föredrag att frysa den. Det gör jag också mellan varje lager som ska stelna, chokladmosse, mangomousse och mangogelé. Garnera gör jag givetvis samma dag. Brukar göra chokladgaller som jag sätter på sidorna om tårtan och små chokladprickar. Gör även chokladbokstäver om det är till något särskilt tillfälle.

  • eva_jonte 23 mars 2010

    Låter som en god påskdessert! Men en fråga bara, vad kan man ha istället för persikolikören?? Har ingen hemma och vill inte köpa det bara för ett bakverk. :-)

  • Cia64 7 april 2012

    Underbara smaker som gifte sig med varandra. Jag gjorde chokladmoussen på vit choklad i stället. Mangomoussen blev perfekt. Den understa botten blev bra förutom att den inte ville släppa papperet. Chokladmoussen stelnade inte men det kan ha varit att jag inte vispade grädden ordentligt och sen han gelatinet stelna så jag fick smälta det en andra gång. Det är ju ingen tårta man slänger i all hast. Tar ju ganska många timmar att fixa men värt besväret. :-)

  • thereseramonakautto 10 april 2012

    Undrar också vad man kan ha istället för persikolikör :)

  • fuling 10 april 2012

    Gjorde denna tårta nu i påsk och den blev riktigt lyckad. Jag följde lisleds instruktioner avseende mousserna och det blev hur bra som helst. Inga klumpar.. Vad gäller gelén så hade jag ingen persikolikör hemma utan tog istället 2 msk med apelsin-persikolättdryck (koncentrerad) - det blev jättegott!

  • zetlis 11 april 2012

    Det är ju roligt att se att så många var positiva. Själv tyckte jag att det var en enorm besvikelse. Är ju inte helt borttappad i köket men smaken på både choklad- och mangomoussen.... var ingenting. Chokladbotten med bara potatismjöl kändes också konstigt då smeten blev allför lös så vi kompletterade med vetemjöl också. Tack för tipset om gelantinet för lite klumpigt blev det faktiskt. Vi förfogar inte över någon micro så det fick bli på traditionellt vis. Nej för vår familj blev den fantastiska påsktårtan som vi jobbade med hela familjen en totalflopp. Aldrig mer.

  • Karmelina 12 april 2012

    Gjorde tårtan till påsk och den blev jättegod. Använde ljus choklad men hade nog varit bättre med en mörk för mer smak. Mycket fräsch och uppskattad tårta. Karmelina

  • mums6 12 april 2012

    En jättegod tårta. Inte så söt som alla andra. Min son bakade den i Påsk och den för vann snabbt. Alla 10 pers. tyckte den var toppen. Tack för en riktigt god tårta. Giggi

  • kickan51 26 januari 2014

    Sparar till årets påskfest. Verkar smaskig men lite omständig att göra. Kickan

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.