Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Påsksallad - högtidssallad

(18 kommentarer)  
  • Serverar: 3 portioner
  • Tid: 2 timmar
Skriv ut

En tillbehörssallad som passar bra till fiskrätter, sill, kött och mycket annat. En bra buffésallad på fester. Denna sallad gör jag oftast till påsk och till jul. Man kan även tillsätta gröna ärtor om man vill. En sallad som min mamma gjort sedan min bardom.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Koka äggen hårdkokta, koka potatis och morötter tills de blir mjuka men fortfarande med lite tuggmotstånd. Låt svalna.
  2. Under tiden de svalnar skalar man äpplen och saltgurkor och skär i mindre tärningar. Purjolöken skärs i mindre bitar och löken hackas.
  3. När de kokta grönsakerna och äggen svalnat, skalas och skärs de i mindre tärningar liksom tidigare råvaror. Blanda alla grönsakerna, äggen samt äpplena i en stor bunke och smaka av att det känns bra i fördelningen av råvarorna. Vill man ha mer av något eller något annat ytterligare i så kan man tillsätta det efter tycke och smak.
  4. Tillsätt majonnäs, lite i taget och blanda om. Smaka av och ta så mycket till tills att konsistensen känns bra enligt tycke och att det är rätt balans mellan ingredienserna för just din smak. Smaka till slut av med vinäger, salt och peppar.
  5. Bäst är salladen dagen efter och framåt. Känns det att något behöver justeras ytterligare så kan man göra det dagen efter.
  6. Salladen håller sig bra i ca en vecka.
  7. Det går att göra salladen mindre fet med en majonnäs som är fettsnålare, men jag tycker inte det blir lika bra. Jag använder Findus äkta majonnäs som jag tycker ger den absolut bästa smaken, jag har även provat andra.

Liknande recept

Kommentarer (18)

  • Soulsister 20 mars 2008

    Denna salladen gör vi varje påsk, jul, midsommar, pingst o andra högtider. Polsk högtidssallad kallar vi den. Tänk på att det ska va saltgurka och INTE ättiksgurka! Toppen!

  • Kaneta 24 mars 2008

    God sallad. Bra alternativ till potatissallad.Den vinner på att mogna en dag.

  • gds877 26 augusti 2009

    Låter gott ska pröva.

  • Varg218 27 mars 2010

    Vad är det för skillnad på saltgurka och ättiksgurka?

  • Nell 28 mars 2010

    Jag använder saltgurka som är inlagd i vatten, socker och salt. Ättiksgurka innehåller förutom vatten, socker salt även ättika och eventuellt en del smaksättare såsom senapsfrön, dill, pepparrot, rödlök etc. Ättiksgurka har en syrlig smak men även ganska söt enligt mitt tycke medan saltgurkan har en saltsur smak. Felix saltgurka som ajg provat då jag inte fann min vanliga gurka från Polan innehåller: senapsfrö i lag av vatten, salt, ättika, socker, syra (citronsyra) och kryddextrakt (bl a dill och cayennepeppar). Tycker inte alls den är god i den här salladen, så försök få tag i Polan-saltgurka. Kan finnas på Coop Forum. Min gurka har jag köpt hos Polenspecialisten i Stockholm. Felix ättiksgurka innehåller: Hela gurkor med lök och senapsfrö i lag av vatten, ättika, socker, salt, och kryddextrakt (bl a dill och cayennepeppar). Väldigt snarlik saltgurkan men med lök och cirtonsyran. Lite annan fördelning av innehållet också. Köp saltgurka utan ättika och kryddor eller gör egen. Recept finns på nätet.

  • Chyvero 1 april 2010

    Gjorde den idag på förmiddagen, och så testa vi den ikväll.Så jättegod vilket bra alternativ till den tradiga potatissalladen.Blir en återkommande favorit hos mig.Skall servera den på på buffebord, och tror säkert att det blir en favorit.

  • tibu 2 april 2010

    Härligt recept!!! Det här liknar ju potatissalladen som vi brukar göra i Estland :) Men jag använder oftast också korv, och brukar blanda majonnäs med gräddfil, då blir smaken något svagare (tycker inte om majonnäs). Har också använt ärter i burk och salladslök då salladslök är en väldigt vanlig ingrediens i estniska sallader. Brukar garnera med tomatklyftor och dill. obs! Gällande saltgurka så tycker jag att saltgurkan som säljs med lösvikt, t.ex. på Hemköp är helt okej att använda. Den har inte riktigt sådan smak som Nell vill ha, men jag tror det är bra nära. Själv var jag väldigt nöjd!

  • milli3 2 april 2010

    Detta är en typisk "rysk sallad" - varför den heter så vet jag inte, men är väldigt vanlig även i balkanländerna. Receptet finns att hitta på nätet, även här i Matklubben. Sedan kan man självklart våga variera och ändra lite, det blir säkert gott. Tex lite senap istället för äppelcidervinäger, citronmajonäs från kavli eller findus är gott, lite rökt skinka (tärnad), eller tom grillade kycklingbitar. Purjolöken och äpple kan man utesluta. Surgurka istället för saltgurka ger lite syra och då behövs inte vinäger. Våga variera. Utmärkt även som matlåda. Jag håller med Nell att man ska använda riktig majonnäs för att få den rätta smaken. Drar man ner på fettet drar man ner hela upplevelsen.

  • Beson 2 april 2010

    Jag säger bara MMMMMMMMM. Glad påsk

  • Maryscha 2 april 2010

    Tack för tipset! Det var så länge sen jag åt den... Gott! ;))

  • Nell 2 april 2010

    Hej Zomi! Jag sökte på rysk sallad på matklubben och i den recepten jag hittade så blandar man i tonfisk, eller skinka eller annat som inte är vegetariskt. Hållbarnheten på salladen blir inte den samma men goda de också. Den här salladen så serverar men det andra till salladen men man kan säker om man vi ha hållbarheten blanda i det man vill ha för den mängden sallad man räknar går åt för tillfället. Hittar även de recept med rödbeta, syltlök, böckling mm. Surgurka är ganska gott att ha. Sambon gör sin del med syrad gurka istället men jag föredrar fortfarande min saltgurka :-) Ha en fortsatt trevlig påsk.

  • Jilliana 16 december 2010

    Oh va roligt! Detta ar en polsk sallad som kallas for Sałatka jarzynowa. Detta bjuds jag ofta pa nar jag halsar pa sambons familj och vanner i Polen. Det lagas framfor allt till jul och pask men manga gor det aret runt (aven gott till grillat eller bara till smorgasen!). Detta ar en supergod ratt som man bara inte kan trottna pa! Dessutom haller den mycket bra i kylen, i flera dagar sa det ar val vart att gora mycket!

  • SigridMayer 28 april 2011

    Bjöd på "Högtidssalladen" i Påsk och har väl aldrig fått så mycket positiva tillrop! Tog dessutom med mig rester av den till ett knytis ett par dagar senare, där personer som knappt känner mig tog kontakt för de "bara måste få receptet". Högsta betyg!

  • gvaida 29 april 2011

    Är själv från Litauen och känner igen denna sallad MYCKET VÄL. Jag gör den dock utan äpplen, utan vinäger, utan purjolök och med färre ägg. Majonäsen späder jag ut med lite yogurt för att det inte ska bli så fett. En riktig festsallad för oss östeuropeér!

  • Cassiopeya 15 december 2011

    Har gjort en liknande variant, rysk sallad, tidigare. Så himla god :D Antar att denna smakar liknande, ska testa vid tillfälle. Verkar spännande med äppelcidervinäger.

  • flabban 10 april 2012

    En mycket god sallad. Gjorde en mindre sats av den, ändå räckte den hela påsken och var lika god hela tiden. Högsta betyg. Tack för ett bra recept.

  • Emilia66 29 mars 2013

    Tack för ett bra och gott recept! Håller precis på o exprimenterar.. ;-) Gott smakar det!

  • Siasippan 4 april 2015

    Påsk salladen var mycket god. Jag halverade receptet. Frisk och god smak. Tack för receptet

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.