Den här pajen har mycket smak av både ingefära och päron. Pajen smakar extra bra under vinterhalvåret då vi behöver godsaker för att muntra upp oss i mörkret.
Instruktioner
- Arbeta ihop mjöl, florsocker, smör, äggula och citronsaft till en deg. Platta till degen och svep in den i plastfolie. Låt degen vila i kylen ca 30 minuter.
- Sätt ugnen på 200 grader. Smöra och mjöla en pajform. Kavla och tryck ut degen i formen. Förgrädda skalet ca 12 minuter. Sänk sedan ugnsvärmen till 175 grader.
- Gör fyllningen. Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Koka upp mjölken tillsammans med vaniljstången och vaniljfröna. Dra av kastrullen från plattan. Lägg på ett lock och låt stå 15 minuter.
- Vispa äggulor och 1 dl florsocker pösigt. Rör ner vetemjöl och majsmjöl i vaniljblandningen. Ställ tillbaka kastrullen på plattan och låt det koka upp igen. Plocka bort vaniljstången.
- Häll den varma mjölken över äggblandningen och vispa ihop. Häll tillbaka smeten i kastrullen och låt den precis koka upp under omrörning. Låt sjuda ett par minuter under omrörning tills smeten tjocknar.
- Hacka ingefäran fint och rör ner den i smeten. Skala, kärna ur och skär päronen i klyftor. Blanda citronsaft och resten av florsockret i en kastrull. Lägg ner päronen och häll på vatten så att de precis täcks. Låt allt koka upp och sjuda ett par minuter. Päronen ska ha kvar lite spänst.
- Bred ut krämen i det förgräddade pajskalet. Lägg päronen ovanpå. Grädda pajen ca 35 minuter. Låt den svalna lite före servering. Servera med en klick crème fraiche och pudra gärna över lite florsocker före servering.
Publicerat den
22 juni 2008
Liknande recept
Skriv kommentar