Smula mjöl, mandelmassa och kallt smör i bitar i matberedaren med kniven monterad. Tillsätt
ägget och låt maskinen arbeta tills degen precis börjar samla sig.
Stjälp upp den på bakbordet och tryck ihop den till en boll.
Kavla ut degen med rikligt med mjöl till en rundel om cirka 30 centimeter i diameter. Smörj bottnen på en pajform, 24 centimeter i diameter.
Lägg i degen och renskär ovanpå formkanten. Nagga bottnen. Sätt formen i kylskåpet cirka
1 timme.
Grädda pajskalet mitt i ugnen i 225 grader 10–15 minuter, tills det fått fin färg. Ta ut och låt det svalna i formen, men lossa pajskalet från formen innan det har svalnat helt.
Blötlägg gelatinbladen enligt anvisning på påsen.
Vispa vaniljsåsen till mjukt skum. Smält gelatinbladen några sekunder i mikron och rör ner i vaniljskummet. Fyll vaniljsåsen i pajskalet och sätt det i kylskåpet. Så långt kan pajen förberedas dagen före.
Skölj jordgubbarna, låt dem droppa av och snoppa dem om så önskas. Arrangera dem ovanpå vaniljsåsen i pajen och runt om pajen på fatet. Garnera med gröna blad och eventuellt torkad blåklint.