Festlig rätt med saftig oxfilé är aldrig fel!
Instruktioner
- Börja med svampcrémen. Skala och finhacka lök och vitlök. Ansa och finhacka svampen smått. Fräs de båda löksorterna och svampen i smör i en kastrull tills all vätska kokat in. Låt kallna.
- Vispa créme fraiche riktigt fast, gärna med elvisp. Vänd i svampfräset och smaksätt med soja, salt och peppar. Ställ kallt till servering.
- Balsamvinägersås:
Skala och finhacka löken. Fräs löken i hälften av smöret i en kastrull. Tillsätt socker och peppar och låt fräsa tills sockret smält och börjar bli brunt.
- Häll på vattnet och tillsätt fond, vinäger och soja. Låt koka utan lock ca 10 minuter. Vispa i Maizenaredningen och låt koka 1 minut. Rör i resterande smör.
- Sätt ugnen på 225 grader.
- Putsa och skär oxfilén i 8 tjocka skivor. Linda parmaskinkan runtom köttet och fäst ihop med små trästickor. Bryn köttet runtom i smör i en stekpanna och krydda med salt och peppar.
- Lägg köttet på ett ugnssäkert fat. Sätt in fatet vid servering och tillaga mitt i ugnen 10-15 minuter beroende på om köttet är kallt eller hur pass stekt man vill ha det. Använd en stektermometer, Medium rare är 58-60 grader.
- Servera oxfilén toppad med svampcréme tillsammans med såsen, klyftpotatis och tomatsallad.
Publicerat den
13 december 2013
Liknande recept
Skriv kommentar