Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

  • Serverar: 6-8 portioner
Skriv ut

Festlig och smakrik fiskpaté med lax, torsk och räkor. Koka några sparrisar, ringla över lite romsås och servera med ett friskt och fruktigt vitt vin. För att laga fiskpaté behövs matberedare och värmetålig plastfolie.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Sätt ugnen på 115 grader.
  2. Hacka räkorna grovt. Lägg undan ca 50 g lax i tunna skivor till fyllningen. Skär fisken i ca 2x2 cm stora bitar och kör i matberedare på högsta varv till en smet. Tillsätt hälften av gräslöken, hälften av dillen, vetemjöl, ägg, salt, peppar, tabasco, senap och hälften av räkorna i smeten. Kör på lägsta varv så att alla ingredienser blandas. Skrapa ner det som fastnar på kanten. Låt maskinen gå och tillsätt grädden i en tunn stråle.
  3. Smörj en tät bakform med lite olja och klä insidan med plastfolie som tål värme. Fördela hälften av fiskblandningen i formen. Lägg sedan resterande lax, gräslök, dill och räkor i en sträng på mitten. Fördela resten av fiskblandningen ovanpå. Banka formen lite lätt i arbetsbänken så att färsen sätter sig.
  4. Baka patén i vattenbad mitt i ugnen i ca 1 timme och 15 minuter. Låt svalna 8 timmar i kylskåp.
  5. Romsås: Blanda löjrom med lök, gräslök, majonnäs och créme fraiche.
  6. Skär patén i skivor och lägg upp på tallrikar med lite rucola och eventuellt några färska örter.
  7. Koka upp lättsaltat vatten i en kastrull som rymmer sparrisen. Skär bort den nedersta delen av sparrisen och skala från knoppen och neråt med en potatisskalare. Man behöver inte göra detta, men sparrisen får en trevlig ljusgrön färg.
  8. Lägg upp sparrisen på tallrikarna och servera med romsåsen, en citronklyfta och en bit rostat bröd. Nykokt färskpotatis är också gott att servera till.

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.