Apelsin och pepparkaka gör den här, trelagerstårtan, till en riktigt julig avslutning på middagen.
Instruktioner
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Mixa pepparkakorna till smulor. Smält smöret i en kastrull. Blanda smör och pepparkakssmulor och tryck ut dem med baksidan av en sked i en form med löstagbar kant, ca 23 cm i diameter, med bakplåtspapper i botten. Grädda i 10 minuter. Låt kallna.
- Fyllning:
Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten ca 5 minuter. Blanda färskost, yoghurt, florsocker, apelsinskal och apelsinsaft till en slät smet. Vispa grädden och rör ner i smeten. Ta upp gelatinbladen och låt dem smälta på svag värme i en kastrull. Låt svalna något och rör ner i apelsinsmeten. Häll smeten ovanpå bottnen i formen och ställ kallt att stelna i 3 timmar.
- Gelé:
Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten ca 5 minuter. Ta upp gelatinbladen. Smält dem i en kastrull med ½ dl av apelsinsaften. Ta kastrullen från värmen och tillsätt resten av apelsinsaften. Låt svalna i kylskåp tills gelén nästan är stel. Häll gelén över tårtan och låt den stelna helt.
- Lossa tårtan ur formen och garnera kanten runt om med pepparkakor. Garnera med apelsinskal och sätt ljus i tårtan.
Publicerat den
29 november 2014
Liknande recept
Skriv kommentar