- Serverar: 8 portioner
- Tid: 1 timme 30 minuter
Skriv ut
Underbart välsmakande och gott. Festligare mat har man sällan skådat. Servera riset formade till kupoler.
Säger bara ett ord - Mums!
Instruktioner
- Såsen: Fräs peppar och lök i smör 1–2 min utan att det får färg. Tillsätt fonden, ge det hela ett uppkok under vispning så att tärningarna löser sig. Tillsätt creme fraiche, grädde och soja. Låt såsen koka några minuter. Hit kan såsen förberedas, några timmar i förväg.
- Putsa filéerna helt fria från fett och hinnor.
Skär filéerna i jämnstora bitar, platta till varje bit lätt med handen. Hetta upp en stor stekpanna.
Krydda under tiden filébitarna med salt och vitpeppar. Bryn filéerna hastigt på hög värme på båda sidor så att de får vacker färg.
Lyft efter hand upp filéerna på ett stort fat som går in i ugnen. Köttsaft som bildas på fatet tillsätts i såsen.
- Inför serveringen: Sätt ugnen på 250°.
Koka riset, värm såsen, värm upp morötterna i lite vatten. Slå av vattnet och tillsätt ett par klickar smör.
Värm sparrisen enligt förpackningens anvisningar.
- Värm filéerna i ugnen 3-4 min.
Mät upp whiskyn, som ska vara väl rumstempererad, och tag fram tändstickor.
Tag fatet direkt från ugnen till bordet.
Slå whiskyn över filéerna på fatet och tänd på.
Skaka lite på fatet och låt spriten brinna ut.
- Ös över whiskyskyn från fatet till såskastrullen samt garnera fatet med sparris och smörkokta minimorötter
- Servera med pepparsås och forma det kokta riset till små kupoler.
Bjud gärna en grönsllad till och ett glas rött fylligt vin. Smaklig spis!
Publicerat den
6 november 2008
Liknande recept
Kommentarer
Skriv kommentar
Kan varmt rekommendera den här rätten, helt fantastiskt god.
Jättegott,festligt och enkelt att göra.