Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Perfekta Rostbrödet

(5 kommentarer)  
  • Serverar: 2 portioner
  • Tid: 3 timmar
Skriv ut

Detta bröd bakar jag nästan dagligen.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Det är viktigt att ha en våg och en degblandare för att lyckas bra med receptet. Att knåda för hand kan aldrig ge samma proffsiga resultat oavsett bröd man bakar. Jag har turen att äga en gammal Electrolux från 50-talet (har en servicelapp från 1963 i botten).
  2. Så här gör man: Blanda alla blöta ingredienser. Låt detta köra en minut. Tillsätt mjölet och kör detta i 10 minuter. Lägg i saltet och kör ytterligare 1 minut.
  3. Ställ att jäsa 30 minuter övertäckt helst med plast eller dylikt (glöm handdukar vid jäsning).
  4. Slå upp degen på mjölat bord. Dela i två delar.
  5. Ta upp ett degämne i handen och pressa ur luften och knåda ner degen "in i sig själv" så att man får en spänstig undersida. Platta till degen lite lätt mot bordsytan och rulla ihop till en tjock "korv" lagom stor för brödformen. Lägg skarven nedåt. Jag använder lätt inoljade teflonformar från mataffären). Upprepa med degämne två.
  6. Nu kommer ett fiffigt trick. Skaffa frukt-plastpåsar från affären. Sådana som man tar frukt/grönt i på ICA/Konsum. Be att få köpa en rulle. Oumbärlig hjälp i detta steg.
  7. Lägg brödformarna i var sin plastpåse och låt det bli så mycket luft som möjligt inne i påsen. Vik in plastpåsens öppning under formen. Nu kan man se när brödet jäst klart och degen torkar inte ut utan behåller sin spänst (aldrig handduk för jäsningen). Brödet har jäst klart när degen tittar upp ordentligt över kanten på formen ca 2 timmar. Tiden hänger på hur varmt de står och jäser. Kallare tar längre tid förstås.
  8. Sätt ugnen på 250 grader. Sätt in bröden på galler längst ner. Sätt genast ner temperaturen till 230 grader. Ta ut efter 30 minuter. (Använd inte varmluft. Släng inte in vatten i ugnen.)
  9. Knacka ut bröden på gallret och lägg formarna under (se bilden) så slipper man att bröden blir "soggiga" i botten av kondensen. Nu kan man slänga över en handduk. När bröden är helt kalla så kan man vända samma plastpåsar ut och in och lägga bröden där. Passar perfekt. Här är en video på arbetsgången: https://youtu.be/CuJyKpCX9Wc

Liknande recept

Kommentarer (5)

  • oomm 19 augusti 2011

    Hur många dl är 360 g vatten? Jag har ingen våg

  • rohar 21 augusti 2011

    100 g vatten = 1 dl. 60 g mjöl = 1 dl 90 g olja = 1 dl Jag har valt att bara använda viktenheter för att det ger ett mer förutsägbart resultat. Även om decilitermåttet stämmer (vilket de sällan gör), hur ska man veta att inte mjölet "satt" sig lite för kompakt i måttet? Det är en mycket bra investering att köpa sig en bra köksvåg. Lycka till :-)

  • Dintan 1 september 2011

    Ska det verkligen vara så mycket salt? Har bakat det och det är jättesalt. Dessutom ser mina definitivt inte ut som dina...

  • rohar 15 september 2011

    Hej susanneedgren. Saltets egentliga funktion är att sätta smak på brödet och skapa en fin yta. Om du vill så kan du minska mängden. Det är lite efter tycke och smak. Lycka till.

  • rohar 4 februari 2012

    Jag gjorde en video på arbetsgången: http://youtu.be/TfOXvnB6Js0

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.