- Serverar: 10 portioner
- Tid: 30 minuter
Skriv ut
Ett traditionellt bakverk vid namn Karpatka har fått sitt namn efter de snöiga Karpatiska bergen i Polen. En krämig vaniljfyllning mellan de goda ”petit choux liknande” bottnarna och florsocker som topping på bakelsen.
Instruktioner
- Värm ugnen till 200 °C och börja med degen genom att koka upp vatten, smör och salt i en kastrull. När smöret har smält, stäng av värmen och häll i mjöl. Rör samman med en träslev tills degen släpper från kanterna.
- Lägg degen i en skål och vispa i äggen tills degen blir jämn och blank. Rör i bakpulvret.
- Bred ut smeten över en smörpappersklädd ugnsplåt. Baka i cirka 30 minuter i ugnen tills den blivit gyllene.
- Gör fyllningen genom att koka upp (på svag värme) mjölk, socker, potatismjöl och vetemjöl under ständig omrörning. Stäng av värmen när det börjar koka och blanda i vanilj. Rör tills det blir en fast och tjock kräm. Sätt kastrullen i ett vattenbad och rör om då och då tills sval. Vispa i smöret tills fyllningen blivit tjock och jämn.Låt svalna och bli kall. Tillsätt hårt vispad grädde. Rör om till en slät kräm.
- Dela kakan på mitten och bred ut ett jämnt lager av fyllningen och lägg över den andra halvan. Ställ i kylskåpet ca 1 timme så att krämen stelnar. Sikta florsocker före servering och dela kakan i bitar. Ääääät och njuuuut!!!
Publicerat den
24 januari 2012
Kommentarer
Skriv kommentar
Åh jisses vad gott det låter. Den får jag prova
mumma =) det låter ju hur gott som helst men en liten fråga =) Går kakan att frysa?? MVh Jennie
Jag har aldrig fryst den. Jag tror att krämen blir vattnig om du tar ut kakan från frysen.
Snart tjejkväll - blir perfekt istället för krånglig dessert -
hoppas det blir en given succé på fikabordet. :)
Krämen var mycket god, men kladdig och då blir hela kakan kladdig att äta. Själva bottnarna tyckte vi inte var särskilt goda, så betyget blev tre.