Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Krämig lax- och räksoppa

(8 kommentarer)  
  • Serverar: 4 portioner
Skriv ut

För ett tag sedan blev jag tillfrågad om att ingå i provköksteamet hos Falkeskog Delikatesser vilket jag gärna gör och sedan dess har det blivit en hel del lax i mitt kök, bland annat den här lilla soppan som ger mersmak...

Ingredienser

Instruktioner

  1. Skär laxskivorna i cirka 2 centimeter breda strimlor.
  2. Bryn laxstrimlorna i olivolja i en het panna. Laxen kommer till viss del falla i bitar, det är helt i sin ordning.
  3. Lägg den brynta laxen på hushållspapper så fettet kan rinna av.
  4. Ansa och hacka den gula löken fint. Dela chilifrukterna och avlägsna kärnorna, strimla dem sedan fint.
  5. Fräs chili och lök i olivolja under omrörning så löken blir mjuk utan att få färg.
  6. Lägg löken och chilin i en gryta och tillsätt Philadelphia-osten, fiskbuljongen, grädden, tomatpurén och chilipulvret.
  7. Repa bladen av basilikan och hacka dem fint, tillsätt sedan till grytan. Spara några toppar till garnering.
  8. Ansa vitlöken och pressa direkt i grytan.
  9. Rör om ordentligt. Koka upp och låt sjuda under lock cirka 5 minuter.
  10. Tillsätt potatismjölet utrört i lite kallt vatten under omrörning. Tag grytan från värmen och rör ner de väl avrunna räkorna.
  11. Lägg upp i skålar eller djupa tallrikar. Strö över den brynta laxen och garnera med basilikatoppar.
  12. Servera med ett gott ljust bröd och en mild ost.

Liknande recept

Kommentarer (8)

  • Moaberglund 26 mars 2013

    om man inte får tag på körsbärsträrökt lax vad kan man använda sig av då?

  • GodareMat 26 mars 2013

    Moa, det går att använda annan kallrökt lax också. Den tvärskurna körsbärsträrökta laxen från Falkeskog kommer snart ut i butikerna dessutom så tycker du om det när du provar med vanlig kallrökt så kommer du tycka om det med den nya sorten också när den kommer.

  • ueali 28 mars 2013

    Rökt lax finns.Det verkar lite koko att fastna för just körsbärsträrökt. Tycker att recepten inte ska vara så produktnischade.

  • GodareMat 28 mars 2013

    Uaeli, om du läser texten före receptet ser du skälet till att det är specifikt vilken variant av lax det ska vara, ibland har man vissa kriterier som måste uppfyllas vid skapandet av ett recept. Men, inte produktnischat? Då är det många recept du inte tycker om...

  • hekoh 30 mars 2013

    Tog vanlig lax och det blev jättegott

  • Annse61 4 april 2013

    Jag gjorde soppan på långfredagen hade stora förhoppningar som dessvärre inte besanades. Men jag är ju inte test lagare åt Falkeskog utan hade vanlig kallrökt lax.

  • momma45 17 maj 2013

    Vi testade denna soppa igår och det var bara ett fel på den och det var att den var så god att receptet bara räckte till oss 2 personer för den var så god. Nästa gång lagar jag mer och bjuder barnen på. Jag använde vanlig varmrökt lax och bytte chili mot paprika och det var lagom starkt för oss.

  • Miaria 22 februari 2014

    Var får man tag på den körsbärsrökta laxen?? Har letat på Ica o Coop men inte hittat. Jag förstår att det måste vara en speciell smak på denna lax o att den gör smaken på sopppan. Kan du ev. tipsa om någon annan ersättare? Skulle gäran vilja testa då du har fått bra betyg på denna soppa. Hälsningar Miaria

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.