Det här är grundreceptet till ett riktigt gott pilaffris.
Pilaffris kan smaksättas i oändlighet - bara fantasin sätter gränser.
Recept från Gastronomisk Handbok av Karl Blunck (Alla kockars bibel).
Instruktioner
- Skala och finhacka lök.
- Fräs lök och ris med matfett i en kastrull några minuter på medelvärme tills det börjar ta färg.
- Tillsätt vatten+fond och ev. smaksättare.
- Koka upp och sjud sedan riset under lock på medellåg värme i cirka 15 minuter. Späd eventuellt med lite vatten för att inte bränna vid.
- Och snälla... Använd alltid riktigt smör till pilaffris, annars kan jag nästan sätta en liten slant på att gamle "Bluncken" kommer att hemsöka dig vid spöktimman. ;-)
- ------------
- Varianter när pilaffriset är klart:
- Riz Crèole: Tillsätt grön spansk peppar, och tärnad tomat (endast tomatköttet, ej kärnhuset).
- Riz Egyptienne: Tillsätt stekt kycklinglever, schalottenlök och champinjoner i skivor.
- Riz Florentine: Tillsätt tryffel, tärnat tomatkött, förvälld och skiva oxmärg och riven parmesan. Använd inte tryffelersättning, det blir inte bra.
- Eller gör din egen variant/smaksättning.
Publicerat den
13 december 2014
Liknande recept
Skriv kommentar