Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Pilaffris - grundrecept.

 
  • Serverar: 4 portioner
Skriv ut

Det här är grundreceptet till ett riktigt gott pilaffris. Pilaffris kan smaksättas i oändlighet - bara fantasin sätter gränser. Recept från Gastronomisk Handbok av Karl Blunck (Alla kockars bibel).

Ingredienser

Instruktioner

  1. Skala och finhacka lök.
  2. Fräs lök och ris med matfett i en kastrull några minuter på medelvärme tills det börjar ta färg.
  3. Tillsätt vatten+fond och ev. smaksättare.
  4. Koka upp och sjud sedan riset under lock på medellåg värme i cirka 15 minuter. Späd eventuellt med lite vatten för att inte bränna vid.
  5. Och snälla... Använd alltid riktigt smör till pilaffris, annars kan jag nästan sätta en liten slant på att gamle "Bluncken" kommer att hemsöka dig vid spöktimman. ;-)
  6. ------------
  7. Varianter när pilaffriset är klart:
  8. Riz Crèole: Tillsätt grön spansk peppar, och tärnad tomat (endast tomatköttet, ej kärnhuset).
  9. Riz Egyptienne: Tillsätt stekt kycklinglever, schalottenlök och champinjoner i skivor.
  10. Riz Florentine: Tillsätt tryffel, tärnat tomatkött, förvälld och skiva oxmärg och riven parmesan. Använd inte tryffelersättning, det blir inte bra.
  11. Eller gör din egen variant/smaksättning.

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.