Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Pinjenötskaka med basilikaglass

 
  • Serverar: 10 portioner
Skriv ut

Frasig botten fylls med en pinjenöts- och mandelfyllning som sedan toppas med en läcker basilikaglass och söt pesto. Himmelskt god och läcker kombination av Medelhavssmaker.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Basilikaglass: Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Koka upp mjölk och grädde med vaniljstång och frön i en rostfri kastrull. Vispa äggulor och socker luftigt. Häll den varma gräddblandningen över gulorna under vispning och häll tillbaka allt i kastrullen och rör om.
  2. Sjud det till 85 grader eller tills det börjar tjockna under kraftig vispning. Ta kastrullen från värmen, det får inte koka. Häll upp massan i en bunke och kyl ner. Låt gärna glassmassan stå i kylen över natten. Sila av den. Blanda i finhackad basilika och kör den i glassmaskin. Ställ in glassen i frysen i 1-2 timmar och servera den därefter.
  3. Kakbotten: Sätt ugnen på 175 grader. Skär smöret i kuber. Blanda ihop det med florsocker och mjöl. Tillsätt till sist gulan och blanda till en jämn deg. Låt den vila kallt i ca 30 minuter.
  4. Kavla ut degen och fodra en pajform, ca 22 cm i diameter. Jämna till kanterna med en vass kniv och nagga bottnen. Lägg en bit aluminiumfolie i botten på formen och fyll upp pajskalet med torkade gula ärter (så håll pajkanten på plats) Grädda bottnen mitt i ugnen i ca 15 minuter. Låt den svalna, ta bort ärter och folie.
  5. Fyllning: Riv mandelmassan. Vispa ihop den med smöret, vispa i äggen, ett i taget och vänd i mjölet. Häll fyllningen i pajskalet och strö över pinjenötterna. Grädda pajen mitt i ugnen i ca 35 minuter eller tills fyllningen har stannat och pajen fått en gyllenbrun yta.
  6. Pesto: Koka upp vatten och socker till en sockerlag. Låt lagen kallna helt. Mixa örterna och pinjenötterna hastigt. Tillsätt sockerlagen. Mixa inte för länge för då blir peston slät.
  7. Servera basilikaglassen till pajen och ringla över peston. Garnera med färska basilikablad.

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.